7 voor 7

 

 

 

Op 22 september 1994 overleed mijn vader aan ALS na 7 jaar ziekte.  Hij was 55.
Deze maand word ik 55 jaar en dat geeft me een zeer vreemd gevoel. Alsof alle jaren die nu volgen `extra` zijn. `Borrowed time`zoals de Engelse uitdrukking gaat.
Ik vond dat ik dit moment op een of andere manier moest markeren en besloot om ALS onder de aandacht te brengen met een actie die naar mijn vaders ziekte verwijst.
Mijn vader groeide op in Ieper, leerde tijdens zijn studies in Leuven mijn moeder kennen en samen bouwden ze in die regio hun leven uit. Paps was een workaholic maar in zijn jeugd een fervente scout en hij hield van reizen. Hij liftte als student ooit naar Zwitserland om mijn moeder daar op vakantie te verrassen. 
Midden vorig jaar groeide het plan voor een voettocht rond deze elementen.

Op 16 september 2023 vertrek ik in Ieper voor een 7-daagse wandeltocht naar Erps-Kwerps waar mijn vader stierf en begraven ligt. 7 dagen, 1 voor elk jaar van zijn ziekte, een tocht van zijn jeugd naar zijn einde, een reis via GR paden.
Ik heb mijn actie `7 voor 7`gedoopt, omwille van de 7 dagen stappen voor 7 jaar ziekte. Maar ook naar analogie met de uitdrukking `5 voor 12`, want dat is het wel voor patiënten die een ALS-diagnose krijgen.  Er worden middelen getest die de ziekte schijnen af te remmen, maar voor een volledige genezing is er nog geen medicijn.
Toen mijn vader ziek werd, was ALS nog veel minder gekend dan nu. Er was nauwelijks informatie over te vinden en steun voor patiënten was er al helemaal niet.  Op zoek naar informatie werd Paps lid van de Engelse vereniging.  Na zijn overlijden reageerde Mams op een oproep van de vader van een jonge ALS-patiënt, en kwam zo in de ALS Zelfhulpgroep terecht, waarvan het secretariaat op haar adres gevestigd werd.  Op congressen van de internationale organisatie kregen ze informatie en ondersteuning van buitenlandse groeperingen en onder impuls van Danny Reviers groeide de Zelfhulpgroep uit tot de ALS Liga.  
Omdat wij aan den lijve ondervonden hebben hoe belangrijk informatie en steun is, wil ik met mijn tocht geld inzamelen voor die liga.  Giften graag rechtstreeks aan de ALS Liga met vermelding van `7 voor 7` op rekeningnummer BE28 3850 6807 0320 en BIC BBRUBEBB.
Zo`n actie ondernemen kan ik niet alleen.  Mijn goede vriendin Anja zorgt voor logistiek en veiligheid.  Zij reist mee met de auto, zorgt voor proviand, bagage en checkpoints.
Maar we hebben nog hulp nodig in de zin van slaapplaatsen onderweg voor elke dag etappe, telkens voor 1 nacht. Dat mag een goedkope B&B of hotelletje zijn, maar even goed een sympathisant die ons een slaapplaats wil bieden.  In dat laatste geval, komen we graag op voorhand even kennis maken.

•    Van 15 tot 16 september in Ieper, de avond voor het vertrek.
•    Van 16 tot 17 september tussen Wervik en Menen.
•    Van 17 tot 18 september in de buurt van Zwevegem, Moen, Sint-Denijs
•    Van 18 tot 19 september tussen Oudenaarde en Ronse, in de buurt van Nukerke
•    Van 19 tot 20 september tussen Zottegem en Geraardsbergen; in de buurt van Hemelveerdegem en Lierde
•    Van 20 tot 21 september in de buurt van Liedekerke, Strijtem, Borchtlombeek
•    Van 21 tot 22 september in de buurt van Laken en Strombeek-Bever

Wie Anja en mezelf onderdak wil bieden, of een leuk adres kent waar we voor een zacht prijsje terecht kunnen, kan mailen naar ALS_het_7_voor_7_is@outlook.com.  
Mijn voorbereidingen en tocht zullen te volgen zijn op Facebook: 7 voor 7
Neem een kijkje en deel.  Hoe meer mensen we kunnen bereiken, hoe meer steun we voor de ALS Liga en bijgevolg voor ALS-patiënten kunnen verzamelen.  Alvast bedankt!
 

 

Share