ALS Liga organiseerde het VOORZomerweekend 2021

← ga terug naar Persberichten

Dankzij de versoepelingen ging het VOORZomerweekend door van 25 tot 27 juni.
ALS Liga organiseert jaarlijks het VOORZomerweekend in zorghotel Middelpunt te Middelkerke. Dat is een van de twee weekends waarin ALS-patiënten, sommigen in hun laatste levensfase, met lotgenoten in contact komen. Via dit weekend bood de ALS Liga hen de kans om te genieten van een zorgeloze periode. Het thema van deze editie was het warme Mexico. De ALS-patiënten hebben, samen met hun partner, kunnen genieten van de Mexicaanse keuken, een gezelschapsspelletjes, een sauna en een tocht met een paardenkoets op de dijk van Middelkerke.

Het leven van ALS-patiënten is omwille van hun hoge zorgnood doorgaans volledig teruggeplooid op de thuissituatie. In combinatie met het psychologisch verwerkingsproces van hun ziekte zijn zij daardoor zeer vatbaar voor sociaal en maatschappelijk isolement. Door corona en de lockdown hebben zij het nog zwaarder te verduren gehad en hebben zij veel nood om te ontspannen en om er even tussenuit te knijpen.

Dit weekend werd gratis aangeboden aan ALS-patiënten dankzij de steun van de Nationale Loterij en haar spelers. Frank Demeyere van de Nationale Loterij was er aanwezig. Hij had bewondering voor het initiatief en zei bemoedigende woorden tegen de aanwezige ALS-patiënten. De feestmaterialen werden gratis aangeboden dankzij de feestelijke samenwerking met Feestkleding365.be, de webshop waarin ALS Liga België  leuke feestartikelen heeft gevonden.

De zenuw-spierziekte ALS & ALS Liga
ALS of Amyotrofische Laterale Sclerose is een dodelijke zenuwspierziekte waarbij de motorneuronen afsterven. Je kan ALS best omschrijven als een ziekte die je lichaam volledig lam legt vanaf de nek. Je kan niet meer bewegen, spreken, slikken en ademen & raakt gevangen in je eigen lichaam. De geestelijke en zintuiglijke vermogens blijven intact. Patiënten sterven gemiddeld 33 maanden na de diagnose, zonder hoop op genezing. Wereldwijd lijden meer dan 400.000 mensen aan ALS: ALS treft ongeveer 6 tot 7 mensen op 100.000 en komt overal ter wereld voor. De meeste patiënten krijgen ALS rond hun 60 jaar, maar er zijn ook tieners met ALS. Mannen worden iets frequenter getroffen dan vrouwen. In België lijden continu 1.000 mensen aan ALS. Jaarlijks overlijden er meer dan 200 patiënten en komen er minstens evenveel bij.

ALS Liga België is een niet-gesubsidieerde vzw en tracht de laatste levensjaren van patiënten zo kwalitatief mogelijk te maken, door hen en hun naasten bij te staan op psychosociaal en administratief vlak, hulpmiddelen ter mobiliteit en communicatie uit te lenen, voor hun rechten op te komen bij de overheid, het wetenschappelijk onderzoek te stimuleren en te financieren via het fonds A Cure for ALS en hen van zorg / opvang op maat te voorzien.

PR & Events Officer: persdienst@ALS.be
Voor meer informatie
Evy Reviers, CEO : +32 (0) 495 44 67 82
 

          

Share