Débout for ALS / SLA

 

 

Theatermaakster Vanessa Verstappen werkt sinds 2013 aan haar tweede project: “DEBOUT” (“STA OP”). Ze begon eraan nadat ze de “Ice Bucket Challenge” actie had gezien, waarbij duizenden mensen een emmer ijs over hun hoofd goten. Deze uitdaging was gericht op het vergroten van het bewustzijn rond ALS, Amyotrofische Laterale Sclerose. Deze nog te weinig gekende dodelijke ziekte die de spierkracht net als koud ijs uitwist.

Het verhaal :

Bij de dokter wordt Lorène geconfronteerd met de diagnose ALS. Haar leven stort in.
Gabriel, haar man, vangt de schok, zo goed als het kan, op. Chloé, haar vriendin, beweegt hemel en aarde voor haar.
Maar tussen de vier ontstaat een enorme kloof. Geconfronteerd met de onmacht van de geneeskunde, besluit Lorene dat ze deze “reis naar het einde” alleen wil verder zetten. Ze wil herinnerd worden zoals ze vandaag is, vol sprankelend leven en haar boodschap aan de anderen is “STA OP”

● Is een zieke altijd een slachtoffer? Is een dokter altijd een held?
● Hoe moet je reageren wanneer je weet dat het einde, jouw eigen einde, nadert? Doen alsof er niets aan de hand is, of plots nog meer dan ooit het onderste uit de kan halen van je leven? Tot hoever moet je die hardnekkigheid drijven?
● Is het gemakkelijker te doen alsof we nooit zullen sterven? 

Er komt een dag dat we ons allemaal dit soort vragen gaan stellen. De theatervoorstelling DEBOUT wil dit onder de aandacht brengen. Meer specifiek zal dit theaterstuk het publiek sensibiliseren voor ALS. Jaarlijks sterven er in België meer dan 200 mensen aan deze ziekte, en komen er minstens evenveel bij. De ziekte is tot op heden nog te weinig gekend en er bestaat ook nog geen afdoende behandeling. Het onderzoek naar ALS moet blijvend gefinancierd worden en dat is dan ook de bedoeling van de theatermaakster: alle winst gaat naar het onderzoeksfonds A Cure for ALS van de ALS Liga.

Alle activiteit hierrond kan u volgen via de Facebook pagina #DEBOUT

desillusions.net/debout

Share