GENUV krijgt de goedkeuring voor ALS Fase 1·2a klinische studies met het ‘hergebruikte’ kandidaat-geneesmiddel Trametinib (SNR1611)

03-04-2020

De veiligheid en efficiëntie van het kandidaat-geneesmiddel SNR1611, dat werd ontdekt met het screeningplatform ‘ATRIVIEW’, moeten bewezen worden tegen 2022

GENUV kondigde op 19 september 2019 aan dat het goedkeuring heeft verkregen van het Ministerie van Voedsel- en Geneesmiddelenveiligheid voor Fase 1·2a klinische studies met zijn kandidaat-geneesmiddel ‘SNR1611’ voor amyotrofische laterale sclerose (ALS). SNR1611 wordt ontwikkeld voor de behandeling van neurodegeneratieve ziektes.

ALS is een neurodegeneratieve ziekte die wordt veroorzaakt door meerdere factoren en die motoneuronen vernietigt, wat resulteert in symptomen als spiertrekkingen en spierzwakte. Er bestaat momenteel geen genezing voor ALS, en de gemiddelde overlevingsduur van ALS-patiënten bedraagt ongeveer 3 tot 4 jaar vanaf de aanvang van de ziekte.

‘SNR1611’ werd ontdekt met ‘ATRIVIEW’, een screeningplatform voor gepantenteerde geneesmiddelen van GENUV dat zich toelegt op neurologische aandoeningen. ‘SNR1611’ is een kandidaat-geneesmiddel dat wordt hergebruikt voor neurodegeneratieve ziektes: het gaat om het hergebruik van het eerder goedgekeurde antikankergeneesmiddel Trametinib. Dat SNR1611 een neuronregenererend effect heeft en leidt tot functioneel herstel werd door GENUV al bevestigd via preklinisch onderzoek met dierenmodellen van Alzheimer en ALS.

Het goedgekeurde klinisch onderzoek zal worden uitgevoerd op 30 ALS-patiënten in Korea om de veiligheid, verdraagbaarheid en efficiëntie van de SNR1611-therapie te evalueren in vergelijking met een comparator. Het gaat om een studie met geëscaleerde dosis. Tot de deelnemende sites behoren het Samsung Medisch Centrum, het Yonsei Severance-ziekenhuis en het Universitair Ziekenhuis van Korea. De studie zal naar verwachting zijn afgerond tegen 2022.

CEO Sung-Ho Han verklaarde: “Aangezien we in onze preklinische tests met dieren al de activiteiten geïdentificeerd hebben van een nieuw actiemechanisme bij de ALS-behandeling, zoals de normalisering van neuronen en de stimulering van de celproductie, hopen we het potentieel van SNR1611 als therapeutische behandeling voor ALS te bevestigen.”

Intussen treft GENUV voorbereidingen voor de klinische studies van ‘SNR1611’ in de VS voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer, met de steun van het Gezondheidstechnologie R&D-project van Korea, dat van fondsen wordt voorzien door het Ministerie van Gezondheid en Welzijn.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: GENUV

Share