Orphazyme-partnerschap zal worden verdergezet tijdens de extensie van de fase 3-studie van arimoclomol

03-09-2019

Orphazyme kondigde aan dat het zijn samenwerking met Worldwide Clinical Trials zal verderzetten tijdens de langetermijnextensie van een fase 3-studie van arimoclomol, een potentiële orale behandeling voor amyotrofische laterale sclerose (ALS).

ORARIALS-01 is een gerandomiseerd, placebogecontroleerd en dubbelblind onderzoek (NCT03491462) dat loopt in 30 centra in Noord-Amerika en Europa. Het test de efficiëntie en veiligheid van arimoclomol-capsules bij 245 volwassenen met ALS die voor het eerst zwakte ondervonden — gedefinieerd als zwakte in de ledematen, spierzwakte, slik/spraakproblemen of kortademigheid — binnen de 18 maanden na de start van de studie.

De rekrutering is nu volledig afgerond, en het toedienen van doses bij een eerste persoon begon in augustus 2018. Na een screening/basislijnstage worden de patiënten 2:1 gerandomiseerd voor ofwel arimoclomol of placebo voor 76 weken. Tot 18 patiënten die stabiel zijn onder een behandeling met Radicava (edaravone), van Mitsubishi Tanabe, zullen ook deelnemen aan de studie in de VS.

Het primaire doel van de studie is het meten van de effectiviteit van arimoclomol. Dat gebeurt via een gecombineerde beoordeling van de functie en de overlevingsduur. Tot de secundaire doelstellingen behoren veranderingen in de ALS Functionele Meetschaal, de trage vitale capaciteit (longfunctiemaatstaf), en de tijd die verstrijkt tot patiënten behoefte hebben aan permanent geassisteerde ventilatie. De toplineresultaten worden verwacht in de eerste helft van 2021.

Orphazyme, dat zijn hoofdkwartier in Denemarken heeft, sloot eind 2017 een partnerschapovereenkomst met Worldwide, een wereldwijde contractonderzoeksorganisatie, omwille van haar niche-expertise in het voeren van klinisch onderzoek naar zeldzame ziektes en ziektes van het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg). Dat meldde de onderneming in een persbericht.

Patiënten die ORARIALS-01 vervolledigen komen in aanmerking om verder te gaan of te starten met arimoclomol in de openlabelstudie (NCT03836716) waarvan het einde is voorzien tegen augustus 2020.

ALS wordt gekenmerkt door het samenklonteren van misgevouwen (abnormale) eiwitten in gespecialiseerde zenuwcellen die de bewegingen controleren en motorneuronen worden genoemd. Arimoclomol moet deze eiwitklonters opruimen door de productie te verhogen van hitteschokeiwitten, die de functie aanzwengelen van lysosomen — cellulaire structuren die ongewenst materiaal afbreken, waaronder overbodige of versleten celdelen.

Arimoclomol is in staat door te dringen door de bloed-hersenbarrière, die het systeem van het centrale zenuwstelsel beschermt tegen ongewenste gasten, zoals virussen die kunnen worden gedragen in de bloedcirculatie. Het middel kreeg een weesgeneesmiddeltoewijzing in de VS en de EU als potentiële ALS-behandeling.

Arimoclomol wordt ook onderzocht als een therapie voor patiënten met de ziekte van Niemann-Pick Type C, de ziekte van Gaucher en sporadische inclusielichaammyositis.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: ALS News Today

Share