Schermvrij communicatiemiddel bij ALS

← ga terug naar Recente technologische ontwikkelingen

28-07-2015

Israëlische startup zoekt fondsen voor schermvrij communicatiemiddel bij ALS

De organisatie IsrALS heeft een startkapitaal geschonken aan een Israëlische startup, EyeControl, voor de ontwikkeling van een betaalbaar mobiel communicatiemiddel.

Israëlische startup, EyeControl. (bron foto: screenshot)

De organisatie IsrALS heeft een startkapitaal ter beschikking gesteld van een Israëlische startup, Eyecontrol, die het eerste schermvrije en betaalbare apparaat voor mobiele communicatie heeft ontwikkeld, waarmee ALS-patiënten die niet kunnen spreken overal kunnen communiceren. Hun fonds Prize4Life werkt samen met de website indiegogo.com aan een campagne die deze week van start ging, om geld in te zamelen voor de verdere ontwikkeling van het product.

IsrALS zet zich in voor de ontwikkeling van betere behandelingen en zelfs genezing voor de momenteel dodelijke neurologische aandoening Amyotrofische Laterale Sclerose, die meestal jonge mensen treft die er gemiddeld binnen de vijf jaar aan overlijden. Een handvol ‘gelukkigen’ overleven meerdere decennia, waaronder de Britse astrofysicus prof. Stephen Hawking. Maar ook hij is, behalve zijn oogleden, volledig verlamd.

 “ALS-patiënten hebben nood aan een betaalbaar communicatiemiddel”, zegt Avichai Kremer, oprichter van IsrALS, die zelf aan ALS lijdt en zou willen dat iedere patiënt het apparaat krijgt. “Ik communiceer momenteel met behulp van een computer, via hoofdbewegingen. Ik gebruik voornamelijk e-mail en Skype. Een product zoals EyeControl zou me meer vrijheid geven. Ik zou het huis kunnen verlaten en blijven communiceren met familie en vrienden. Vandaag de dag zijn ALS-patiënten opgesloten; een gezonde geest in een verlamd lichaam.Dat moeten we veranderen”, vertelt hij via zijn computer.

ALS-patiënten hebben volledig functionerende cognitieve vaardigheden, waarbij de spraak geleidelijk aan verloren gaat, alsook het gebruik van de bovenste ledematen. Ze kunnen niet communiceren met hun omgeving, vanwege fysieke beperkingen. Bestaande communicatiemiddelen – computergestuurd, met behulp van een scherm, duur en moeilijk te kalibreren – zijn niet mobiel. Ook als een patiënt zich die apparaten kan veroorloven, kunnen ze niet gebruikt worden zonder een aparte computer.

Met die middelen worden de communicatiemogelijkheden, volgens de Israëlische startup, beperkt tot de momenten waarop patiënten voor het scherm zitten; ze kunnen niet gebruikt worden in bed, onderweg (bijvoorbeeld in een rolstoel) of in de wagen.
Het apparaat, waarvan het patent in aanvraag is, verbetert de levenskwaliteit van ‘opgesloten’ patiënten, want het is een goedkoop, toegankelijk, automatisch gekalibreerd en mobiel communicatiemiddel.

Een infraroodcamera is verbonden met een eenvoudig brilmontuur en communiceert met een computer van creditcardformaat, die oogknipperingen en -bewegingen van de gebruiker detecteert en vertaalt naar bevelen die worden omgezet in geluid, via een oortelefoon en luidspreker. Het kan daarenboven ook via Bluetooth worden verzonden naar een smartphone. De smartphonetoepassing maakt het voor de patiënt mogelijk om te communiceren via een tekst-naar-spraaksysteem. De patiënt kan kiezen uit voorgeprogrammeerde zinnen (zoals “Ik heb het koud”, “Ik moet naar het toilet” of “Mijn handen doen pijn”). Een alarm kan worden uitgezonden om hulp te vragen en gebruikers kunnen zinnen vormen via een virtueel alfabet.

De startup, die reeds een jaar actief is, zoekt fondsen bij het grote publiek via www.indiegogo.com/projects/eyecontrol-communicate-anytime-anywhere#/story en hoopt een op het hoofd monteerbaar apparaat voor de camera te ontwikkelen, het algoritme voor het detecteren van de oogbewegingen te verbeteren en meer functies te ontwikkelen voor de mobiele app. Ze hopen op particuliere donaties in afwachting van een staatsinvestering van de hoofdwetenschapper van het Ministerie van Economische Zaken.

 

Vertaling: Barbara Bastiaansen

Bron: The Jerusalem Post

Share