Hoe het risico op uitdroging voorkomen

06-09-2012

Op hete dagen kan je als pALS vlugger last krijgen van uitdroging. En hoe ouder men is, des te meer dit gevaar bestaat.

Personen met ALS moeten daarom beseffen dat inname van vloeistoffen op deze dagen nog belangrijker is dan op andere dagen. Want door dehydratatie worden de afscheidingen in de keel dikker en kan het nog moeilijker worden om te slikken en om deze uitscheidingen uit te hoesten, zeker als je daarbij een zwakke hoest hebt. Dit alles kan verminderd worden door het drinken van voldoende water. Een goede manier om dehydratatie te meten is de kleur van de urine te bekijken. De nieren houden zo veel mogelijk vloeistof bij en slechts de overtollige vloeistof wordt verzonden naar de blaas. Een donkergele geconcentreerde urine is een teken dat men gedehydrateerd is. Lichtgele urine daarentegen betekend dat je genoeg vloeistoffen binnenkrijgt.

Omdat vele pALS slikproblemen hebben zullen zij – meer als andere personen – de nijging hebben minder te drinken dan vereist. Personen met een PEG moeten extra opletten, want zij denken dat zij door hun vloeibare voeding genoeg vloeistof binnenkrijgen, maar dat is niet altijd zo. Sommige patiënten vertellen zelfs dat zij doelbewust hun vloeibare opnames verminderen tijdens het reizen om sanitaire behoeftes te vermijden. Doe dit zeker niet!

Hieronder enkele tips om uitdroging te vermijden.

• Als je problemen hebt met slikken probeer dan Thick-It®. Het is een poeder dat toegevoegd wordt aan water en dat zo de vloeistof in een honingachtige brei verandert, die het gemakkelijk maakt de vloeistof naar je keel te brengen en te slikken. Dit is ook nuttig voor mensen die zwakheid hebben om de lippen te sluiten.

• pALS met een PEG moeten er zeker aan denken ook puur water tot zich te nemen. De vloeibare voeding bevat niet genoeg vloeistof voor een ganse dag wanneer het warm is.  Wanneer je echtgeno(o)t(e), verzorger of vriend een drankje neemt, doe het ook, via uw buis. Het is een goede manier om te realiseren hoeveel vloeistof je nodig hebt, aangezien je dezelfde omgeving deelt. Wat alcohol betreft, dit is niet de gepaste vloeistof in warme dagen. Alcohol zal de dehydratatie nog meer in de hand werken. Indien je toch alcohol gebruikt, is het zeker van groot belang om hierbij extra water te drinken. 

• Naast de extra vloeistof is het ook belangrijk om genoeg vezels in te nemen, dit om constipatie te verhinderen. Metamucil® is een poeder dat als vezelsupplement bij je voeding kan ingenomen worden. Voeg 1 theelepel water bij het poeder, meng het en voeg het elke dag toe bij het vloeibaar voedsel van je sonde. Jevity® is een ander vezelsupplement dat bij de voeding kan ingenomen worden. Bespreek dit wel eerst met uw diëtist wanneer je sondevoeding gebruikt.

• Wanneer je slikcapaciteiten het toelaten, houdt dan eventueel ijsblokjes bij de hand om regelmatig aan te nippen. Overweeg ook eens een lekker ijsje of sorbet. Ze bieden verschillende voordelen: ze verfrissen, ze geven extra vloeistof en ze zijn een genot om te eten.

• Maak je niet ongerust om tijdens het reizen wat meer naar het toilet te moeten gaan. De reizen zijn de moeite waard, en plan op voorhand extra tijd in om wat meer naar de badkamer te gaan. Want dehydratatie kan zeer ernstige gevolgen hebben. Vergeet niet dat ons lichaam voor 60% uit water bestaat.

Blijf dus drinken en geniet van de zomer!

 

Vertaling: Bea Peeters

Bron: The Exchange

Share