Neuralink krijgt goedkeuring van het FDA om studies aan te vatten naar implantaten bij mensen

09-06-2023

Washington, 25 mei (EFE).- Neuralink, een onderneming van miljardair Elon Musk, kondigde donderdag aan dat het van het Voedsel- en Geneesmiddelenagentschap van de VS goedkeuring heeft gekregen om studies uit te voeren naar hersenimplantaten bij mensen. Dat maakte de onderneming bekend op Twitter.

“Dit is het resultaat van het fantastische werk dat het Neuralink-team leverde in samenwerking met het FDA en hierdoor zullen we in de toekomst veel mensen kunnen helpen”, zo meldt de onderneming.

Begin december zei Musk dat Neuralink binnen de zes maanden klaar zou zijn om hersenimplantaten te implanteren bij mensen.

De tycoon meldde toen ook dat het FDA bezorgd was over een mogelijke oververhitting van het implantaat (waartoe microdraden in het hersenweefsel behoren). Zodoende zouden immers chemische elementen van het implantaat naar de hersenmassa kunnen lekken.

Het implantaat leest hersenactiviteit om bevelen door te geven die bepaalde ernstig verstoorde hersenfuncties moeten herstellen na een hartaanval of ten gevolge van amyotrofische laterale sclerose of andere kwalen die de communicatievaardigheden ernstig schaden.

Tot nog toe werkten hersenimplantaten slechts in één richting, van de hersenen naar buiten (meestal een computer die de signalen verwerkt), maar het Neuralink-project wil ook informatie in de andere richting sturen  – naar de hersenen.

Neuralink ontwikkelt gelijktijdig twee types implantaten: één om het zicht te herstellen, zelfs “bij mensen die altijd blind zijn geweest” en een tweede om de elementaire lichamelijke functies te herstellen bij mensen die zijn verlamd door schade aan het ruggenmerg.

Vertaling: Bart De Becker

Bron: Prensa latine 

Share