Nieuw AI-gestuurd onderzoeksproject gebruikt gegevens van MND Collections en Project MinE

25-04-2023

De Motor Neurone Disease (MND) Association blijft samenwerken met het biotechbedrijf PrecisionLife om meer inzicht te krijgen in MND.

Het samenwerkingsproject maakt gebruik van AI om datasets van ziektepopulaties te analyseren met als doel inzicht te krijgen in factoren die bijdragen aan MND. Eerder gebruikte PrecisionLife zijn platformanalyse voor Project MinE-datasets en identificeerde 33 nieuwe genen die in verband worden gebracht met een verhoogd risico op MND.

Dit nieuwste initiatief zal genetische gegevens analyseren van meer dan 1.000 reeds gesequencede stalen samen met bijkomende informatie van MND-collecties, waaronder de ernst van de ziekte, de leeftijd van overlijden en de diagnose van het MND-subtype. Het combineren van genetische gegevens met klinische details en epidemiologische studies betekent dat de analyse verschillende groepen mensen met MND kan vinden die dezelfde risicofactoren en ziekteprogressie delen.

De inzichten die door dit AI-platform worden gecreëerd, kunnen ook worden gebruikt om modellen te bouwen die het risico op het ontwikkelen van MND op een meer gepersonaliseerde manier kunnen voorspellen en subgroepen kunnen identificeren die kunnen reageren op een gerichte behandeling. De vooruitgang in de AI-technologie betekent ook dat de resultaten veel sneller worden gegenereerd dan voorheen mogelijk was, mogelijk in weken in plaats van jaren, wat het proces om een geneesmiddel in klinische proeven te krijgen, versnelt.

Dit project is een fantastisch voorbeeld van de rijke hoeveelheid informatie die kan worden verkregen uit MND Collections en Project MinE.

Wij danken alle deelnemers, donateurs en verzorgers, zonder wie deze onschatbare onderzoeksbron niet zou bestaan.

Vertaling: Gerda Eynatten-Bové

Bron: website MNDA
 

Share