Potentieel doelwit voor ALS-therapie

04-10-2012

Artikel

Uitdrukking van EPHA4, een receptor die eerder had aangetoond axonale groei te beïnvloeden, werd omgekeerd gecorreleerd met het laat ontstaan van de ziekte en de overleving in 158 Nederlandse patiënten met Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), melden onderzoekers uit België (Van Hoecke A et al. NAT Med . doi: 10.1038/nm.2901[online verschenen 26 augustus 2012]). EPHA4 bindt aan ephrines, eiwitten waaraan men een rol in de synapsformatie en de regulering van de lange termijn synaptische plasticiteit en het geheugen, toebedeelt.

De onderzoekers identificeerden mutaties die de uitdrukking of functie van EPHA4 in 2 niet-verwante, langlevende personen met ALS verstoren, wat suggereert dat verlies van EPHA4 mogelijk beschermend werkt.

In muizen was uitdrukking van EPHA4 hoger in die motorische neuronen die het meest kwetsbaar zijn voor degeneratie in ALS, en in muis- en rat modellen met ALS, verlengde het genetisch verlies of de farmacologische remming van de EPHA4 de overleving.

Deze bevindingen suggereren dat deze receptor, motor neuron dood, het ontstaan van de ziekte en de progressie van ALS, kan beïnvloeden, wat het tot potentieel aantrekkelijk therapeutisch doelwit maakt.

 

Vertaling: ALS Liga: Anne

Bron: The JAMA Network

Share