Nieuw Leuven Center voor ALS-onderzoek officieel geopend

22-05-2023

Op 11 mei 2023 vond de lancering plaats van het nieuwe Leuven Center voor ALS-onderzoek (LEUCALS), een mijlpaal voor het Leuven Brain Institute en het Laboratorium voor Neurobiologie (VIB-KU Leuven) onder leiding van neuroloog Prof. Dr. Philip Van Damme en Prof. Ludo Van Den Bosch. Met de steun van de ALS Liga organiseerden ze ter gelegenheid hiervan een symposium dat werd bijgewoond door meer dan 100 onderzoekers en medische professionals.

Het pas opgerichte centrum heeft als doel nauwere samenwerking tussen de ALS-onderzoekers in Leuven te bevorderen, samenwerking te stimuleren, en baanbrekend onderzoek te versnellen om uiteindelijk patiënten met deze slopende ziekte te helpen.
Het symposium bood boeiende presentaties van verschillende lokale en internationale ALS-experts die hun nieuwste bevindingen en innovatieve strategieën deelden. Prof. Dr. Don Cleveland van UC San Diego gaf een inspirerende keynote-lezing en zorgde voor enthousiasme onder de aanwezigen. Hij vertelde over zijn reis in het vakgebied: "Iedereen en elk leerboek zei dat het niet zou werken, maar we hebben het toch geprobeerd en wat bleek? De cellen hadden de boeken niet gelezen! We slaagden er wel degelijk in om antisense-oligonucleotiden te injecteren in het ruggenmerg en onze  doelwitten te bereiken. Vandaag bevinden zich verschillende 'ontwerper-DNA-geneesmiddelen' in de pijplijn voor een reeks neurodegeneratieve ziekten." Zijn optimistische presentatie benadrukte het therapeutische potentieel van antisense-geneesmiddelen.
Een andere prominente spreker, Prof. Dame P. Shaw van de Universiteit van Sheffield, deelde haar onderzoek naar het ontrafelen van de genetische, pathologische, en prognostische heterogeniteit onder ALS-patiënten. Ze uitte haar enthousiasme over de recente positieve resultaten met tofersen bij dragers van de SOD1-mutatie, maar benadrukte ook de voortdurende noodzaak van leren. "De resultaten doet ons, net als velen in het vakgebied, van opwinding dansen, maar er valt nog veel te leren van elke patiënt en elke klinische studie," aldus Prof. Shaw.
 

Het evenement bood ook een platform voor jonge onderzoekers in Leuven om hun werk te presenteren en was gekoppeld aan een doctoraatsverdediging. De samenwerkingsgerichte en inclusieve sfeer tijdens het symposium voorspelt een veelbelovende toekomst voor de vooruitgang in ALS-onderzoek. Door teamwerk te bevorderen en wetenschappelijke vooruitgang te stimuleren, biedt het centrum hoop op de ontwikkeling van innovatieve therapieën en verbetering van de levens van ALS-patiënten wereldwijd.

Bron: VIB – Neuroscience communication
 

 

 

Share