Verslag infosessie reizen en ontspanning 16-01-2023

Met het vooruitzicht op een aangename lentezon en een warme zomer organiseerden we op maandagnamiddag 16 januari 2023, van 12u30 tot 16u00, onze derde gratis maandelijkse infosessie in onze kantoren aan de Vaartkom 17 in Leuven, rond het thema reizen en ontspanning.

De spits werd afgebeten door Kristof Steegmans, een man met een passie voor reizen die 30 jaar terug helaas in een rolstoel belandde. Zijn mobiliteitsbeperking heeft hem nooit afgeschrikt om desondanks naar alle uithoeken van de wereld te reizen. Vanuit deze unieke ervaringsdeskundigheid heeft hij het reisbureau WeTravel2 (spreek uit we travel too) opgericht, dat hij uitgebreid aan ons presenteerde.

WeTravel2 organiseert aangepaste vakanties, zowel op maat als in groep. De reistijd en bestemmingen variëren van citytrips dichtbij tot langere reizen in verre continenten. Van een weekendje Disneyland Parijs tot een safari in Zuid-Afrika, zeg maar. WeTravel2 verzorgt daarbij alle stappen om een zorgeloze aangepaste reis te beleven: ze geven informatie, regelen je vervoer per trein of vliegtuig, boeken je verblijf in aangepaste hotels, huren indien gewenst extra hulpmiddelen, voorzien zorgondersteuning ter plaatse, en werken een aangepast pakket excursies uit.

Kristof informeerde ons ook over de werking van vzw Kompaan. Zij leiden assistenten op die mee kunnen reizen met personen met een beperking. Een goede ‘match’ tussen de assistent en de reiziger met een beperking vinden ze daarbij zeer belangrijk.

Bezoek zeker www.wetravel2.eu en www.vzwkompaan.be voor verdere info.

Vervolgens namen Michel Evrard en Hubert Carton het woord om ons Joëlettes Sans Frontières voor te stellen. Deze organisatie uit Marche-en-Famenne ontwikkelde een speciale rolstoel waarmee op alle terrein kan gewandeld worden. De persoon met een beperking neemt daarbij plaats in een aangepaste zitstoel, waarbij een hoofdsteun, zijsteunen en riemen om vast te gespen voorzien kunnen worden, en laat zich voortduwen door een viertal assistenten. Met de joëlette kan dus nagenoeg elk wandelwegeltje worden betreden, hoe smal en rotsig ook. 

Bij Joëlettes Sans Frontières kan je een joëlette afhuren om zelf op wandelavontuur te gaan, of samen met hen deelnemen aan een georganiseerde wandeltocht of hun jaarlijks meerdaags verblijf in het Groothertogdom Luxemburg.

Bezoek zeker www.balade-handicap.com voor verdere info.

Na de pauze enthousiasmeerde Philippe Van der Hofstadt ons dat iedereen moet kunnen zeilen, ook mensen met een beperking.  Verspreid over 5 locaties in Vlaanderen heeft zijn organisatie Sailability Vlaanderen momenteel 25 zeilboten van allerlei type en grootte ter beschikking om mensen met een beperking te laten zeilen. Hun vrijwilligers op de oever en op het water zorgen voor begeleiding en opleiding voor zowel de beginnende als ervaren G-zeiler. Philippe verzekerde ons dat alle Sailability Vlaanderen zeilboten absoluut stabiel zijn en niet kunnen kapseizen!

Een ideale gelegenheid voor een eerste kennismaking met Sailability Vlaanderen vormt de watersportmaand in mei, waarbij al hun clubs je graag een initiatie geven. Ook kan je tijdens het eerste weekend van september met hen mee op een zeezeildag.

Bezoek zeker www.sailability.be voor verdere info.
20 maart 2023 gaat onze volgende infosessie door rond spraak en communicatie bij ALS. Inschrijven kan via symposium@als.be. Alle info en de verdere kalender vind je hier

Share