Award voor Stefano Borgonovo

31-08-2012

Monaco award voor de Stefano Borgonovo Foundation

De UEFA Monaco Charity Award van 1 miljoen euro is gepresenteerd aan de Stefano Borgonovo Foundation als steun aan het onderzoek naar Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS).

De cheque van 1 miljoen werd overhandigd aan Chantal, de vrouw van Stefano Borgonovo en de bekende Italiaanse voetballer Fabio Cannavaro door Michel Platini, de voorzitter van de UEFA tijdens het officiële galadiner volgend op de loting van de groepsfase van de UEFA Champions League in Monaco.

"De Monaco Charity Award van dit jaar weerspiegeld de toewijding van de UEFA aan het verbeteren van de gezondheid doorheen Europa. Diegenen onder ons die in staat zijn voetbal te spelen kunnen de mogelijkheid om te bewegen als vanzelfsprekend ervaren. Door het fonds te doneren aan de Stefano Borgonovo Foundation hopen we een positieve bijdrage te geven aan het onderzoek naar een behandeling voor ALS en ook steun te verlenen aan ALS-patiënten en hun families," zei de voorzitter van de UEFA.

Stefano Borgonovo, de voormalige aanvaller van AC Milan en ACF Fiorentina tijdens de late jaren 80 en de vroege jaren 90, kreeg de diagnose Amyotrofische Laterale Sclerose op 42-jarige leeftijd. Het is een ernstige neurologische aandoening die het progressieve verlies van alle spierfuncties veroorzaakt. De Stefano Borgonovo Foundation werd opgezet door de voormalige Italiaanse international, zijn vrouw Chantal en hun oudste dochter Alessandra op 13 december 2008 met het doel om de 350.000 mensen wereldwijd die aan ALS lijden te helpen.

"De stichting is vereerd de UEFA Monaco Charity Award te krijgen, die de grootste enkele donatie is die we ooit hebben gekregen," zei Chantal Borgonovo. "Met de steun van de UEFA zullen we onze campagne in Italië voortzetten door middel van hoognodige investeringen in onderzoek naar een therapie van stamceltransplantaties voor neurologische aandoeningen."

De 1 miljoen euro zal gespendeerd worden aan baanbrekend stamcelonderzoek geleid door professor Angelo Vescovi, één van de ontdekkers van stamcellen uit het brein. Het klinische onderzoek van stamceltransplantaties begon toen een 31-jarige patiënt met ALS injecties kreeg met stamcellen in zijn ruggenmerg in juni van dit jaar in de hoop dat ze de progressie van de ziekte zouden vertragen.

De stichting verleent momenteel diensten om families van mensen die aan ALS lijden te helpen en zal Hospital At Home lanceren, een proefprogramma voor de zorg van patiënten bij hun thuis. Het doel is om een volledig uitgeruste dienst te ontwikkelen om mensen die aan ALS lijden te ondersteunen tijdens alle fases van de ziekte door middel van een mobiel laboratorium met al de nodige diagnostische apparatuur en software.

Verleden jaar ging de UEFA Monaco Charity Award naar streetfootballworld, een toonaangevende organisatie in het veld van ontwikkeling door middel van voetbal. De ngo investeerde het fonds in de implementatie van het Respect Your Health - Euroschools 2012 project, als deel van de UEFA EURO 2012 Respect campagne, het officiële sociale verantwoordelijkheid initiatief voor het toernooi in Polen en Oekraïne.

De campagne stimuleerde gezonde levensstijlen door zich te richten op rookpreventie, verantwoordelijk alcohol gebruik, gezonde diëten en fysieke activiteiten onder jonge mensen en hun families in de UEFA EURO 2012 gaststeden.

Vertaling: ALS Liga: Mattias

Bron: UEFA

Share