Klinische tests voor ALS-behandeling met zenuwpijngeneesmiddel gaan van start
08-12-2017
TOKUSHIMA -- De Universiteit van Tokushima is begonnen met klinische tests van een geneesmiddel dat normaal gezien wordt gebruikt om zenuw- en rugpijn te verzachten, maar dat ze nu wil inzetten voor de behandeling van amyotrofische laterale sclerose (ALS), een aandoening die wordt gekenmerkt door verzwakkende spieren.
De universiteit zal met behulp van mecobalamine de effecten van de behandeling bevestigen en wil binnen ongeveer drieënhalf jaar de goedkeuring voor de toepassing verkrijgen.
ALS is een ongeneeslijke ziekte die leidt tot de afbraak en dood van motorneuronen, waardoor slachtoffers niet meer kunnen bewegen.
Er zijn twee types geneesmiddelen goedgekeurd voor de behandeling van ALS, maar het is niet bekend of ze de levensduur van de patiënt betekenisvol kunnen verlengen.
Ryuji Kaji, een arts en professor aan de Universiteit van Tokushima die gespecialiseerd is in klinische neurologie, heeft samen met andere artsen het initiatief genomen voor de klinische tests, die startten op 16 oktober en waaraan 19 instellingen deelnemen.
De behandeling past 100 keer de hoeveelheid mecobalamine toe die wordt gebruikt voor zenuwpijn en andere kwalen. Het middel wordt gedurende 16 weken twee keer per week toegediend via een intramusculaire injectie.
De universiteit plant tests met 128 patiënten verdeeld in twee groepen.
De ene groep krijgt placebo en de ALS-symptomen van haar deelnemers zullen worden vergeleken met die van de andere groep, die mecobalamine krijgt.
Vertaling: Bart De Becker
Bron: The Asahi Shimbun