Amerikaans hof van beroep bevestigt deal tussen NFL en oud-spelers

27-04-2016

1 miljard dollar om claims voor hersenschade te betalen

Een federaal hof van beroep heeft een NFL-regeling met oud-spelers bevestigd die de National Football League 1 miljard dollar zou kunnen kosten om gedurende de volgende 65 jaar claims voor hersenschade te betalen, waarbij het beroep van spelers die niet akkoord gingen met de deal wordt verworpen.

De regeling betreft meer dan 20.000 oud-spelers en belooft een einde te maken aan honderden rechtszaken die werden gestart door atleten die zeggen dat ze lijden aan chronische traumatische encefalopathie, of CTE. Afgelopen maand nog haalde een belangrijke official van de NFL de krantenkoppen toen hij erkende dat American football gekoppeld is degeneratieve hersenziektes — iets wat de officials van de league tot nog toe nooit publiek hadden toegegeven.

Die erkenning maakte de NFL echter niet vatbaar voor hogere boetes, zo besloten de drie rechters die de zaak onderzochten voor het 3rd U.S. Circuit Court of Appeals. Bovendien weigerden ze de regeling te verwerpen op basis van de andere bezwaren van de appellanten, waaronder hun claim dat de deal niet genereus genoeg is om alle huidige oud-spelers te dekken in de komende decennia.

"De regeling is niet perfect, maar wel eerlijk", zo schreven de rechters in hun verantwoording. Ze beweerden ook dat diegenen die beroep aantekenen tegen de deal "van perfectie de vijand dreigen te maken van wat billijk is".

De regeling heeft geen betrekking op spelers die nu nog aangesloten zijn bij de NFL. Ze werd in april goedgekeurd door U.S. District-rechter Judge Anita B. Brody.

Eén van de voornaamste aanklagers in het groepsgeding tegen de NFL was Kevin Turner, die afgelopen maand stierf op 46-jarige leeftijd.

Turner, een voormalige ster bij Alabama, maakte carrière in de NFL als running back. Hij speelde voor de Philadelphia Eagles en de New England Patriots. De laatste zes jaar van zijn leven kampte hij echter met amyotrofische laterale sclerose, of ALS. Deze ziekte wordt gedekt door de regeling, net als Parkinson, Alzheimer en andere neurocognitieve aandoeningen.

De deal vergoedt diverse ernstige aandoeningen die werden gediagnosticeerd bij oud-spelers. Een overzicht van de maximale tegemoetkomingen:

● Niveau 1,5 van neurocognitieve schade: 1,5 miljoen dollar
● Niveau 2 van neurocognitieve schade: 3 miljoen dollar
● Parkinson: 3,5 miljoen dollar
● Alzheimer: 3,5 miljoen dollar
● Overlijden door CTE: 4 miljoen dollar
● ALS: 5 miljoen dollar

In een informatiepagina over de regeling, wordt "niveau 1,5 van neurocognitieve schade" omschreven als "vroegtijdige dementie (met) gematigde tot ernstige cognitieve achteruitgang". Niveau 2 wordt omschreven als "gematigde dementie (met) ernstige cognitieve achteruitgang".

In hun beroep vermeldden de aanklagers een waaier van effecten van CTE, gaande van hoofdpijn en depressie, over een groter risico op zelfmoord tot geheugenverlies, dementie en taal- en spraakproblemen. Verder beweerden ze dat de NFL er al in 1994 op uit was het risico op hoofdtrauma's te minimaliseren bij het brede publiek, toen ze het Mild Traumatic Brain Injury Committee (Comité voor milde traumatische hersenschade) oprichtte — een instelling waarvan de aanklagers beweren dat ze "de vaandeldrager was van een disinformatiecampagne die 'nepwetenschap' de wereld instuurde", zo noteerde het hof van beroep.

Het nieuws over de bevestiging van de NFL-deal komt er maanden nadat duizenden voormalige universiteitsatleten hun eigen deal uitwerkten met NCAA (National Collegiate Athletic Association). Een federaal rechter heeft zijn voorlopige toestemming gegeven voor die deal.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: NPR

Share