Evotec krijgt $5 miljoen als eerstemijlpaalbetaling van Celgene in neuropartnerschap

07-11-2017

Evotec meldde vandaag dat het $5 miljoen als eerstemijlpaalbetaling heeft ontvangen van Celgene in het 10 maanden oude partnerschap van de onderneming dat goed zou kunnen zijn voor meer dan $295 miljoen, om behandelingen te ontwikkelen voor neurodegeneratieve ziektes, waaronder amyotrofische laterale sclerose (ALS), de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

De mijlpaalbetaling volgt op de succesvolle afronding van een screeningcampagne waarbij gebruik werd gemaakt van het screeningplatform van Evotec dat gebaseerd is op geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPSC), zo meldt de onderneming.

Toen de ondernemingen hun exclusieve samenwerking lanceerden in december 2016, ging Celgene ermee akkoord het iPSC-platform van Evotec te gebruiken om ziektewijzigende therapieën te identificeren voor een brede waaier van neurodegeneratieve aandoeningen. Celgene was bereid Evotec een voorschot te geven van $45 miljoen, tot $250 miljoen aan betalingen die gekoppeld zijn aan het bereiken van mijlpalen, en tot lage tweecijferige royalty's op de productverkoop gegenereerd door de in-licensed programma's.

In ruil daarvoor kreeg Celgene exclusieve opties om de wereldwijde rechten te licentiëren op de samenstellingen van Evotec die werden geïdentificeerd uit de samenstellingsbibliotheek van die onderneming.

Onder de voorwaarden van deze samenwerking, die een initiële termijn van vijf jaar heeft, behield Celgene de optie om samenstellingen te screenen van zijn CELMoD®-bibliotheek in eigendom met behulp van het iPSC-platform van Evotec om de activiteit te evalueren in modellen van neurodegeneratieve ziektes.

"Samen met onze collega's van Celgene zijn we toegewijd aan de ontdekking en ontwikkeling van nieuwe behandelingsopties op dit vlak. We zijn verheugd dat we deze heel belangrijke eerste mijlpaal hebben bereikt van deze op iPSC gebaseerde alliantie en we kijken al uit naar de voortzetting van deze opwindende programma's", zegt Cord Dohrmann, Ph.D. en CSO van Evotec in een verklaring.

Evotec zegt dat zijn iPSC-platform ontworpen is om te komen tot op iPSC gebaseerde geneesmiddelenscreening op industriële schaal en tot standaarden voor doorvoer, reproduceerbaarheid en robuustheid. De ontwikkeling van het platform kwam ten dele tot stand via de CureMotorNeuron-onderzoekssamenwerking en -licentieovereenkomst die werd opgestart in 2013 door Evotec en het Harvard Stamcelinstituut, waarbij de laboratoriumonderzoekers Kevin Eggan, Ph.D., en Lee Rubin, Ph.D waren betrokken.

Evotec voegt daaraan toe dat bijkomende aspecten van het platform werden opgebouwd via zijn meer dan 10 jaar durende samenwerking met de CHDI Stichting voor de ziekte van Huntington.

Volgens de onderneming bestaat de expertise van de onderneming op het vlak van neurowetenschappen naast het platform ook uit een toegewijd team dat zich toelegt op de ontdekking van neurowetenschappelijke geneesmiddelen en dat bestaat uit meer dan 60 vte-werknemers; een focus op het komen tot fenotypische/traject-paradigma's om ziektewijzigende benaderingen te identificeren, te valideren en te ontwikkelen voor Alzheimer, ALS en Huntington; en technologieën zoals neuronale differentiatie en ziektemodellering op basis van menselijke PSC's, alsook fenotypische screening en cellulaire hoge-inhoudsanalyses, adenogeassocieerde op virus (AAV) gebaseerde doelvalidatie en hogedoorvoerhistologie.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: Genetic Engineering & Biotechnology News

Share