HVH presenteert bigdata-analyse over vroege diagnose met ALS op de ISPOR 2017

06-06-2017

HVH Precision Analytics presenteerde bevindingen van haar bigdata-analyse voor een vroegtijdiger diagnose met ALS (amyotrofische laterale sclerose) om clinici te helpen bij een vroegere behandeling van patiënten en patiënten de kans te geven om zich in te schrijven voor klinische tests.

De posterpresentatie van HVH draagt de titel 'Bigdata-analytica voor een vroege diagnose met amyotrofische laterale sclerose (ALS)' en vond plaats tijdens de ISPOR 2017 — de 22ste Jaarlijkse Internationale Bijeenkomst van de Internationale Vereniging voor Farmaeconomie en Resultatenonderzoek (International Society for Pharmacoeconomics and Outcomes Research) —, die van 20 tot 24 mei werd gehouden in Boston.

De gemiddelde tijd die verstrijkt vanaf de aanvang van de symptomen tot de ALS-diagnose bedraagt ongeveer een jaar. Dit leidt tot een schadelijke vertraging van de start van de behandeling en ontzegt patiënten potentieel de kans om zich in te schrijven voor klinische tests.

Voor haar bigdata-analyse gebruikte HVH haar methodologie in drie stappen om de trajecten te verzamelen, te aggregeren en te beoordelen van een grote Amerikaanse databank met claims van patiënten: de Truven MarketScan Database, met gegevens van meer dan 170 miljoen mensen.

In totaal werden 12.332 mensen met ALS (2010-2014) geïdentificeerd in de dataset, met een gemiddelde van 4,4 jaar claimhistoriek. De gemiddelde leeftijd van de patiënten bedroeg 60 jaar, van wie 58 procent mannelijk. Zowat 25 procent had een voorschriftclaim voor Rilutek (riluzole).

Patiënten uit Californië, Florida, Massachusetts en New York werden voor het eerst geanalyseerd op kenmerken zoals hun diagnose- en procedurecodes, medicatie, standaard leveringstypes, en types van standaard zorgfaciliteiten. Deze kenmerken werden vervolgens gerangschikt volgens frequentie en geclassificeerd met behulp van een gemeenschappelijke informatiemethode.

Het doel was het vinden van medisch betekenisvolle voorspellingsfactoren van ALS bij patiënten die later werden gediagnosticeerd met de ziekte. Verbindingsweefsel- en huidziektes, ziektes van de lagere ademhalingswegen en gastro-intestinale aandoeningen bleken tot de meest frequente kenmerken van de analyse te behoren.

De bevindingen onthulden dat bepaalde signalen in de claimhistoriek van de patiënten tot vijf jaar voor de initiële diagnose met ALS verschillend waren van die van andere patiënten.

"Er is enorm veel vooruitgang geboekt op het vlak van data-analytica en voorspellingsmodellering, zodat we tot een beter begrip kunnen komen van patiënten die nog geen diagnose kregen", zegt Tara Grabowsky, MD, medisch hoofd van HVH en auteur van de gepubliceerde bevindingen, in een perscommuniqué.

"Dit is een voorbeeld van de manier waarop de intensieve analysecapaciteiten van het HVH-platform potentieel vroege signalen van ALS kunnen identificeren die uiteindelijk kunnen worden gebruikt voor de ontwikkeling van instrumenten voor een vroegtijdiger diagnose. Gezien de snelle en slopende aard van deze vreselijke ziekte, is dit een belangrijke stap voorwaarts."

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: ALS News Today

Share