Universiteit van Arizona & vernieuwer Yumanity werken aan nieuwe medicijnen

27-04-2016

Yumanity Therapeutics heeft de licentie voor een door de Universiteit van Arizona (UA) uitgevonden pro-medicijn en analogen daarvan om behandelingen te ontwikkelen voor neurodegeneratieve ziekten.

Neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en Amyotrofische laterale sclerose (ALS) treffen wereldwijd meer dan 55 miljoen mensen. Hoewel er geen goedgekeurde ziektemodificerende therapieën voorhanden zijn, heeft Yumanity Therapeutics Inc. uit Cambridge, Massachusetts, de licentie voor een pro-medicijn en analogen daarvan, uitgevonden door de UA, om hiermee behandelingen te ontwikkelen.

Yumanity, een in 2015 opgericht technologisch vernieuwend bedrijf, zal de pro-medicijn-uitvinding naast andere technologieën gebruiken als een krachtig platform voor het ontdekken van nieuwe behandelingen voor deze ziekten.

Organisaties die samen met de Universiteit van Arizona hebben bijgedragen aan het Yumanity-platform zijn onder andere het Whitehead Institute for Biomedical Research van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), de Universiteit van Chicago, de Universiteit van Missouri, de Universiteit van Washington en Pfizer Inc.

Het wereldwijd vermaarde Whitehead Institute — mede-uitvinder van de nieuwe pro-medicijn technologie — richt zich op het verbeteren van de volksgezondheid door middel van fundamentele biomedische wetenschappen.

"Ik ben verheugd dat het werk van wetenschappers van Whitehead en met hen samenwerkende academische partijen zoals de UA vertaald zal worden in therapieën voor de voor de mensheid meest verwoestende ziekten," aldus Carla De Maria, directeur intellectuele eigendom en gesponsorde programma’s van het Whitehead Institute.

Yumanity is al goed op weg naar succes. In februari sloot het bedrijf een Serie A-financiering van toonaangevende investeerders in levenswetenschappen af op $45 miljoen.

Het voortbouwen op basiskennis om ontdekkingen te doen op dit gebied vereist inzicht in de manier waarop cellen functioneren bij het bouwen en vouwen van eiwitten, alsook in hoe fouten ontstaan in dat proces. Die fouten in het vouwproces resulteren in deze neurodegeneratieve ziekten.

In 2009 kwamen vier UA-onderzoekers met een nieuwe uitvinding bij wat toen het Office of Technology Transfer was. Nu, als Tech Launch Arizona, brengt dat UA-kantoor de uitvindingen die zijn voortgekomen uit universitair onderzoek op de markt en werkt het aan de bouw van een ecosysteem om sociale en economische effecten te creëren.

Op dat moment hadden de uitvinders — Leslie Gunatilaka, professor aride gebieden studies en directeur van het Natural Products Center van de School of Natural Resources and the Environment; E.M. Kithsiri Wijeratne, assistant-onderzoekswetenschapper bij SNRE; Yaming Xu, wetenschappelijk medewerker bij SNRE; en Dennis Ray van de School of Plant Sciences — een nieuwe verbinding met nieuwe eigenschappen geproduceerd met veel potentieel voor het ontdekken van nieuwe geneesmiddelen.

De ontdekking bestond in een pro-medicijn genaamd Withaferin A, een verbinding die het lichaam zou metaboliseren wat zou resulteren in een medicijn. Withaferin A is een natuurlijk product dat voor het eerst werd geïsoleerd uit de lampionplant en is een potentiële remmer van angiogenese — het remt de groei van nieuwe bloedvaten. Productie van de pro-medicijn door een innovatieve aeroponic plantenteelttechniek leidde ook tot de synthese van een groot aantal Withaferin A-analogen.

Nog belangrijker wellicht is dat Withaferin A en de analogen daarvan hitteschok-inducerende verbindingen zijn. Ze ondersteunen het vouwproces van eiwitten en hebben de potentie om fouten in het proces te voorkomen of zelfs te repareren.

"Hoewel het te vroeg is om te zeggen of onze ontdekking zal leiden tot een bruikbaar therapeutisch middel voor neurodegeneratieve ziekten, zijn we Yumanity dankbaar voor de bereidheid van het bedrijf om dit een stap dichterbij te brengen," aldus de hoofd uitvinder Gunatilaka.

Ook Tod McCauley, TLA licensing manager bij het UA-College of Agriculture and life sciences, is enthousiast over hoe het proces tot stand is gekomen.

"TLA wil graag samenwerken met Whitehead om nieuwe hulpmiddelen die zijn gericht op eiwitmisvouwing te ontwikkelen," aldus McCauley. "Deze innovatie — en er komen er nog meer — brengt ons vooruit in onze zoektocht naar nieuwe therapieën om deze slopende neurodegeneratieve ziekten te bestrijden."

 

Vertaling: Irene Schillings

Bron: The University of Arizona

Share