Eerbetoon voor Dr. Scott Mackler

27-12-2013

Overlijdensbericht: Dr. Scott Mackler, Geneeskunde

Dr. Scott A. Mackler, professor in de geneeskunde aan de Perelman School of Medicine, overleed op 13 november 2013, na een 15-jarige strijd met ALS, hij was 55 jaar.

Als arts en wetenschapper op het gebied van verslaving, werkte Dr. Mackler sinds 1992 op de Penn Faculteit, waar hij zijn labo leidde aan de John Morgan Afdeling. Hij koppelde de dokterspraktijk op vlak van algemene medische zorg voor degenen met verslavingsproblemen aan fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Zijn onderzoek was gericht op het aantonen van welke mRNAs hun levels beïnvloed zijn door cocaïne om zodoende de moleculaire basis van de zelftoediening van de verslavende stof beter te definiëren. Dr. Mackler onderrichtte medische studenten, inwonenden, post-doctoraten, verpleegsters en anderen van de Penn Faculteit in veel verschillende opzichten op het gebied van drug- en alcohol misbruik. Hij had eveneens benoemingen in de departementen van Farmacologie en Psychiatrie zowel als aan het Mahoney Instituut van Neurologsiche wetenschappen.

Dr. Mackler ontving verscheidene erkenningen voor zijn succesvol onderzoek naar drugverslaving, welke zich toelegde op een eiwit in de hersenen dat hij en zijn collega's ontdekt hadden. Hij weidde de laatste jaren van zijn onderzoek aan het bestuderen van de mogelijke connectie van dit eiwit tot ALS. De 'Scott Mackler Erkenning voor Excellentie in Onderricht over drug/alcohol misbruik' werd opgericht in 2000 door het Penn/VA Centrum voor Studies over Verslaving en de afdeling psychiatrie. Daarnaast was hij ook lid van de American College of Physicians en ontving hij de Order of the First State, de hoogste burgerlijke eer in Delaware.

Dr. Mackler gebruikte een hersen-gebaseerd communicatiemiddel gekend als de 'brain-computer interface' (BCI) om letter per letter te communiceren. Hij was te zien in verscheidene nieuwsberichten en actualiteitenrubrieken, zoals de CBS News’ 60Minutes in 2008 (www.cbsnews.com/video/watch/?id=5228109n) en in de zomereditie 2009 van de 'Pennsylvania Gazette' (www.upenn.edu/gazette/0709/feature1_1.html).

Het 'Scott A. Mackler, MD, PhD Assistive Technology Program', onderdeel van de 'ALS Greater Philadelphia Chapter', geeft technologische uitrusting aan de ALS-patiënten om hun levenskwaliteit te verbeteren.
Men kan er communicatiemiddelen uitlenen zoals stemgestuurde computers, controleapparaten voor handvrije toegang tot tv en cd-spelers en afstandsdeurbel om hulp in te roepen.

Voor meer informatie kan u terecht op volgende link:
http://www.upenn.edu/almanac/volumes/v60/n14/obit.html#sthash.oJpUSjFr.dpuf

 

Vertaling: ALS Liga Karla

Bron: The University of Pennsylvania's Almanac

 

Het heengaan van een baanbrekende neurowetenschapper.

De producent van het CBS News ‘ 60 Minutes’ herinnert zich de neurowetenschapper Dr. Scott Mackler, die we voor het eerst ontmoetten in 2008 in zijn strijd tegen ALS, goed.

Door Denise Schrier Cetta

In de 15 jaar als producent van ’60 Minutes’, heb ik honderden briljante, moedige en inspirerende mensen ontmoet, maar geen een omvatte al deze drie eigenschappen zo sterk als Dr. Scott Mackler, hier te zien met zijn gezin.

Toen we Dr. Mackler ontmoetten in 2008, was hij al negen jaar in strijd met ALS. Ondanks dat hij niets meer dan zijn ogen en enkele gelaatsspieren kon bewegen, bleef DR. Mackler als neurowetenschapper actief aan de universiteit van Pennsylvania. Hoe hij dat precies deed, was het onderwerp van onze rubriek "Brain Power." Dr. Mackler stierf woensdag 13 november 2013, op 55-jarige leeftijd.

 
Dr. Mackler was grondlegger op het vlak van hersen-computer interface (BCI). Daar hij niet kon bewegen noch praten, gebruikte hij een hulpmiddel dat signalen registreerde van de zenuwcellen, of hersencellen genoemd. Deze signalen konden dan omgezet worden naar letters waarmee Dr. Mackler kon communiceren.

Onze rubriek van 2008, 'Brain Power', onthulde hoe BCI snel evolueerde vanuit het sciencefiction-rijk naar het wetenschappelijke met de praktische toepassingen voor hulpbehoevenden zoals Dr. Mackler.

Hij wou niet alleen baat hebben van deze technologie, daarom richtten Dr. Mackler en zijn familie het ‘Scott A. Mackler, MD, PhD Assistive Technology Program’ op. In samenwerking met de ALS-vereniging voorziet het programma ondersteunende technologische middelen aan ALS-patiënten, zodat zij een meer zelfstandig en waardevoller leven kunnen leiden. In de afgelopen 14 jaar heeft de jaarlijkse Dr. Scott Mackler 5Kloop bijna 2 miljoen dollar opgebracht voor het programa.

De volgende morgend na de uitzending van ‘Brain Power’, ontving ik een e-mail van Dr. Mackler. Geschreven met alleen zijn gedachten, een eenvoudige boodschap: ‘Je hebt dat geweldig gedaan.’ Hetzelfde kan gezegd worden van Dr. Scott Mackler.

Maar het verhaal stopt hier niet!

Na de uitzending van ‘Brain Power’ besloten we om de Brian-Computer Interface wetenschap te blijven opvolgen. We vroegen ons af, ofdat het bekomen van een menselijk-gecontroleerde robotarm, enkel door gedachten, ooit mogelijk zou zijn? Het duurde niet zo lang om daar achter te komen. Vorig jaar brachten we het verhaal "Breakthrough." Hierin, kunnen de kijkers zien hoe Dr. Mackler’s baanbrekende gebruik van niet-invasieve BCI mee de weg baant naar een ongelooflijk samenvloeien van mens en machine.

 

Vertaling: ALS Liga: Karla

Bron: CBS News

Share