Een ontworpen gist eiwit is beloftevol voor de bestrijding van de ziekte van Parkinson en van ALS

30-01-2014

Momenteel is er niet veel dat kan worden gedaan om de giftige klompen van proteïnen die zich in de hersenen van mensen met neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Parkinson en Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) ophopen. Maar onderzoekers aan de Universiteit van Pennsylvania zijn gaan knutselen met een gist-eiwit dat dat op een dag zou kunnen veranderen.

De huidige rijzende ster in James Shorter’s lab is een chaperonne proteïne ‘Heat Shock Protein 104 (Hsp104)’ genoemd. Het helpt de gisten zich te herstellen van ernstige omgevingsstress. Maar voor wetenschappers zoals Meredith Jackrel, een postdoc in het lab, is de echte plus de mogelijkheid om eiwitten die beginnen samen te klonteren en die problemen kunnen veroorzaken in cellen te ontvouwen.

"Het is echt één van de enige gekende eiwitten die dit kan doen," zei Jackrel, de hoofdauteur van de recentste studie. "Maar mensen hebben dit eiwit niet, vandaar dat we een gist ontwierpen tegen verschillende soorten eiwitten die klonters en aggregaten maken in ziekten zoals ALS en de ziekte van Parkinson, en hopelijk, uiteindelijk, als een therapie voor de behandeling van deze aandoeningen zou kunnen dienen."

Deze maand gepubliceerd in het tijdschrift ‘Cell’, beschrijven Jackrel en collega’s hoe ze een serie van willekeurige mutaties in Hsp104 maakten en toevallig op verschillende versies vielen die zelfs nog beter werken. Het effect dat ze op de eiwit klompen hadden was opvallend.

"We konden vaststellen dat deze eiwitten niet alleen ontvouwen zijn, maar ze lijken ook terug te keren naar hun normale functie en tonen omgekeerde neurodegeneratie in een worm model," zei Jackrel.

In het worm model van de ziekte van Parkinson hield slechts 10 procent van de wormen volledige neurologische functie na 10 dagen. Dat percentage steeg tot 20 tot 30 procent voor wormen met Jackrel van eiwit.

De volgende stap voor het Shorter lab is het testen van het gemodificeerde Hsp104 in knaagdieren in de hoop uiteindelijk ALS of Parkinson patiënten te helpen via gentherapie of directe inspuiting van het eiwit.

Vertaling: ALS Liga: Anne

Bron: NewsWorks

Share