Hoogcalorische voeding veilig bij ALS

04-03-2014

Hoogcalorische sondevoeding wordt goed getolereerd door patiënten met gevorderde amyotrofische laterale sclerose (ALS). Dit blijkt uit een placebogecontroleerde, gerandomiseerde fase-II-trial bij twintig patiënten waar Anne-Marie Wills e.a. over schrijven in The Lancet. Mogelijk draagt rijke voeding bij aan langere overleving, maar dat mag op basis van deze kleine studie niet worden geconcludeerd.

Tussen de patiënten werden drie soorten voeding vergeleken: vet- en calorierijk (HF/HC), koolhydraat- en calorierijk (HC/HC) en normale (isocalorische) voeding. De HC/HC-deelnemers rapporteerden minder adverse events dan de andere groepen, maar het verschil was niet significant. In de HF/HC-groep traden de meeste mogelijke bijwerkingen op, vooral gastro-intestinale klachten. Tijdens de beperkte follow-up (vijf maanden) stierf geen van de patiënten in de HC/HC-groep tegenover drie van de zeven patiënten in de controlegroep en één van de acht in de HF/HC-groep.

Bij ALS is er sprake van verhoogd metabolisme, terwijl patiënten juist neigen minder te eten dan ze nodig hebben. Licht overgewicht is bij hen geassocieerd met langere overleving, en ondervoeding met een slechtere prognose, zo schrijft commentator Ammar Al-Chalabi. In eerdere studies is aangetoond dat muizen met ALS langer overleven op een hoogcalorisch dieet. De uitkomsten van de kleine studie van Wills e.a. lijken deze bevindingen te ondersteunen, maar Al-Chalabi zegt terecht dat de aantallen te klein zijn om hier uitspraken over te doen. Op basis van deze uitkomsten valt niet veel meer te zeggen dan dat hoogcalorische voeding veilig lijkt bij patiënten met ALS. Dat maakt de weg vrij voor verder onderzoek, zo zegt de commentator, maar hij realiseert zich dat dat wel eens moeilijk uitvoerbaar zou kunnen zijn: op basis van dit onderzoek zouden patiënten mogelijk zelf al voor calorierijke voeding willen kiezen. Kwaad kan dat in ieder geval niet.

Sophie Broersen

The Lancet, dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(14)60222-1 en 60270-1

Bron: Medisch Contact

Share