Italiaanse ex-voetballer "slachtoffer" van doping

05-12-2008

Carlo Petrini, een Italiaanse ex-voetballer uit de jaren 60-70, heeft in een gesprek met Sky Sport 24 gezegd dat hij tijdens zijn voetbalcarrière het "slachtoffer" werd van doping. "Naast geneesmiddelen moest ik ook doping nemen" aldus de 60-jarige Petrini die onder meer uitkwam voor Genua, AC Milan, Torino en AS Roma.

"Net flesje Orangina"

"De eerste maal arriveerden de dokter, de verzorger en de trainer in de kleedkamer. De dokter had een flesje in zijn handen dat goed leek op een flesje Orangina met een zachte rode dop", vertelt de speler die zijn loopbaan eind 70 stopzette. "In die tijd bestonden wegwerpspuiten nog niet. Daarom werden grote glazen spuiten gebruikt die tegelijk met de naald in kokend water ontsmet werd. Die dag werd de naald vijfmaal in het flesje gestoken en daarna vijfmaal in verschillende billen zonder te wisselen" vervolgt hij.

"Pas daarna beseften we wat we ingespoten hadden gekregen want we konden lopen, springen, vallen, naar het doel stormen met een ongelooflijke euforie en opnieuw herbeginnen zonder ook maar eenmaal op onze adem te trappen. We hadden plotseling een ongelooflijke kracht in ons lichaam die we nog nooit hadden gekend."

Groen slijm

Petrini herinnert zich eveneens dat er zich tijdens de wedstrijd een soort groen slijm vormde dat uit de mond liep. "Een ander effect van dit product was dat de tong zodanig opzwelde dat ze de gehele mondholte vulde zodat we constant met de mond open moesten lopen" preciseerde hij.

"Bij het einde van de wedstrijd dachten we dat het over was. Vergeet het. Er zat nog zodanig veel energie in ons lichaam dat we gewoon niet konden stilzitten. Vervolgens, rond 3 of 4 uur 's ochtends, als de vermoeidheid zich meester maakte van het lichtaam, viel je om het even waar in slaap", herinnert Petrini zich.

"Niemand maakte zich zorgen"

"Niemand maakte zich zorgen of deze producten enig gevaar inhielden voor ons lichhaam of onherstelbare schade konden aanrichten aan onze gezondheid. En als je 20 jaar bent denk je onsterfelijk te zijn, dat niets je kan schaden zodat je alles aanvaardt zonder discussie. Alle dagen kregen we inspuitingen toegediend, sommigen deden het zelf omdat ze de verzorgers wantrouwden."

"Vandaag zeggen dat ik het niet meer zou doen, is hypocriet. Had men ons op dat moment echter gezegd dat de producten die we kregen twintig of dertig jaar later voor mogelijke gezondheidsperikelen zouden zorgen, dan had ik geweigerd" besluit de ex-speler.

SLA

Petrini werd ondervraagd in het kader van een uitzending over SLA, Amyotrofische Laterale Sclerose. Deze ziekte die de zenuwcellen beschadigt in het ruggenmerg en de hersenstam en de spieren aantast, heeft al heel wat slachtoffers onder de voetballers geeist en treft momenteel nog tientallen Italiaanse ex-spelers. Italiaanse wetenschappers hebben hiervoor nog geen uitleg gevonden. (afp/svm)

 

Bron: De Morgen

Share