Congress Chicago discussiepunten

11-01-2013

Congress Chicago — ALS klinische studies: Nieuwe Hoop na fase 3 tegenslagen

Samenvatting van de belangrijkste discussiepunten van het congres in Chicago

Onderzoekers, therapeuten, patiënten en zorgverleners kwamen samen van 5-7 December 2012 voor het 23ste jaarlijkse Symposium over Amyotrofische Laterale Sclerose/Motor Neuron ziekte in Chicago, Illinois. Ze deelden een gemeenschappelijk doel namelijk het vinden van een remedie. Daarom geven vroege resultaten van fase 1 en 2 proeven voor verschillende behandelingen een sprankje hoop, maar hebben recent twee grote studies teleurgesteld (ceftriaxone en dexpramipexole).

Onderzoekers zijn ook verbaasd over het beetje goede nieuws voor patiënten, namelijk dat placebo het beter dan verwacht doet bij proeven. In de mislukte recente fase 2/3 studie met olesoxime heeft Dr Lenglet voorgesteld dat dit kan zijn omdat symptomen beter worden beheerd. Bovendien werd gesuggereerd dat eenvoudige veranderingen in dieet of activiteiten een merkbaar effect zouden kunnen hebben na verloop van tijd, zei Angela Genge. Deze bevindingen echoën een huidige trend in de ziekte van Alzheimer proeven, met placebo groepen die het beter doen dan in het verleden.

De tragere progressie bij patiënten is niet alleen academisch van aard. Moderne klinische zorgen en langere overleving kunnen ten grondslag liggen aan de recente mislukkingen van proeven met ceftriaxone en olesoxime. "Als dat waar is, dan zijn we op een punt gekomen waar langere studies nodig zijn, vergelijkbaar met de vroege dagen van de behandeling van borst kanker " schreef Brooks.

Grote fase 3 Studies falen
Perrin heeft opgemerkt dat de ceftriaxone studie ook bemoedigende fase 2 gegevens bevat. De les, zei hij, is dat studies van fase 2 meer dan 100 patiënten moeten includeren om duidelijke resultaten die een no-go beslissing voor fase 3 kunnen ondersteunen.

Fase 2 studies bieden hoop voor de behandeling van ziekten en symptomen
NP001, gepresenteerd door Miller, heeft bemoedigende resultaten in fase 2 die statistische significantie bereikten zodra historische data werden toegevoegd.

Neuraltus plant om te beginnen met een fase 3 studie dit jaar. Ondanks de experimentele aard van NP001, namen sommige mensen met ALS het natriumchloriet buiten studie (Zie artikel van Wall Street Journal). Artsen raden dit af. Miller heeft opgemerkt dat het slikken van de medicatie niet werkt; het moet worden geïnjecteerd om naar behoren te worden geabsorbeerd.

Wetenschappers overwegen andere immunomodulatoren behalve NP001. In Chicago sprak Perrin over zijn hoop voor Gilenya ®, de handelsnaam voor fingolimod. Reeds goedgekeurd voor multiple sclerose, verhoogt Gilenya de overleving in ALS-muizen met een week — een zinvolle periode gezien de ernst van het model, zei Perrin. ALS-TDI plant een fase 2 b over vroege veiligheid. Neil Cashman van Alzforum zei dat hij enthousiast was over de Gilenya studies, omdat de rol van het immuun systeem in ALS een lange tijd op de achergrond bleeft. "Nu eindelijk kan deze orphan hypothese een rol beginnen spelen," zei hij.

Drie fase 2 b studies, namelijk behandeling met een enkele dosis, een dagelijkse dosis, of escalerende doses, hebben bij tirasemtiv verbeterde spierkracht en uithoudingsvermogen aangetoond. Hoewel het duizeligheid veroorzaakt wanneer mensen beginnen met het innemen van de medicatie, verdween die met de tijd en de behandeling werd over het algemeen goed verdragen. Naast het testen van drie doses van tirasemtiv, heeft de studie interacties onderzocht met Riluzole, de enige door FDA goedgekeurde medicatie voor ALS. Shefner concludeerde dat hun aanpak, namelijk het halveren van Riluzole gewerkt heeft om de gewenste concentratie voor mensen die tirasemtiv nemen, te bereiken.

Shefner meldde aan Alzforum in een e-mailbericht dat de tirasemtiv ontwikkeling gestaag vordert. Een multicenter fase 2b studie is nu aan de gang met ongeveer 400 mensen, de helft krijgt placebo en de andere helft ontvangt tirasemtiv gedurende drie maanden.

Fase 1 kandidaten tonen aan dat ze veilig zijn
Afzonderlijk toonden twee fase 1 studies veilige resultaten aan. Tim Miller presenteerde werk van Isis Pharmaceuticals, die ontwikkelen een antisense oligonucleotide therapie om de uitdrukking van de mutant superoxide dismutase 1, die verantwoordelijk is voor 13 procent van de familiale ALS-gevallen te temperen. Onderzoekers werken nu aan de oligonucleotide zodat het krachtiger en veiliger wordt, zei Miller.

De meeste patiënten in de Neuralstem studie bleven progresseren, maar er was één uitzondering. Glas meldde dat een patiënt "die een rollator en een stok nodig had voor de operatie, danste met zijn vrouw op een bruiloft na de operatie". De onderzoekers begrijpen niet waarom deze man zo veel verbeterd is, en zijn resultaat is een onderwerp van intensieve discussie. Genge heeft haar twijfel over stamcel therapieën uitgedrukt, suggererend dat het enige voordeel dat de deelnemers hadden van de immuunsuppressiva kwamen die de deelnemers nemen, door hun vermogen om de neuroinflammatoire pathologie te onderdrukken.

 

Vertaling: ALS Liga: Anne

Bron: Alzheimer Research Forum

Share