Nieuw ALS-gen ARHGEF28

17-01-2013

Onderzoekers identificeren nieuwe genetische mutatie voor ALS

Onderzoekers van de University of Western Ontario hebben een nieuwe genetische mutatie voor Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) geïdentificeerd die de deur kan openen voor toekomstige gerichte therapieën.

Dr. Michael Strong, Rector van de Schulich School van geneeskunde & tandheelkunde, en collega 's ontdekten mutaties in het gen ARHGEF28 bij ALS. Wanneer zij keken naar zowel de sporadische als de familiale vorm van de ziekte, vonden ze in vrijwel alle gevallen van ALS deze abnormale insluitsels van het proteïne geproduceerd door dit gen. Strong is een wetenschapper aan het Western Robarts Research Institute en Hoogleraar in de klinische neurologische wetenschappen aan Schulich.

De studie, Detectie van een nieuwe frameshift mutatie en regio's met homozygosis

binnen het ARHGEF28 gen in familiale Amyotrofische Laterale Sclerose is gepubliceerd online in Amyotrofische Laterale Sclerose en Frontotemporale degeneratie, het vakblad van de onderzoeksgroep Motor Neuron Ziekten van de wereldfederatie van neurologie.

ALS is een progressieve ziekte die de motorische neuronen treft die van de hersenen naar de spieren in het lichaam lopen. Het is een verwoestende ziekte met 90 procent van de patiënten die sterven binnen de vijf jaar na diagnose. Wel 2.000 Canadezen en 30.000 Amerikanen leven met ALS.

Strong's team is ervan overtuigd dat ALS een aandoening is van het metabolisme van het RNA. RNA is de tussenlink of messenger tussen genen en de proteïnen die worden aangemaakt. Dit nieuw eiwit lijkt een cruciale rol te spelen.

"Elke keer als we keken naar een cel die ontaardde, vonden we dat dit bepaald eiwit abnormaal werd afgezet in de cel. Het was een gemeenschappelijke noemer,"zei Strong. "Door samenwerking met Dr.Rob Hegele bij Robarts, vonden we een genetische mutatie in het gen dat codeert voor dit bepaald eiwit. Dus is het een grote ontdekking."

In tegenstelling tot de meeste proteïnen die één belangrijke functie hebben, heeft dit er twee.

"Één kant werkt met RNA. De andere kant heeft de capaciteit om te regenereren of te schade te herstellen. Wij denken dat het concurrerende activiteiten zijn, dus als de ene kant werkt, is de andere niet beschikbaar om te werken,"zei Strong.

In het geval van ALS, is Strong van mening dat de proteïne aan de kant van het RNA wordt verstoord, dus dan kan het gen niet meer tussenkomen bij celschade.

"We moeten begrijpen wat de oorzaak is van het overschakelen tussen de twee functies, dan kunnen we het vervolgens moduleren "zei hij.

Het onderzoek werd gefinancierd door de Canadese instituten voor gezondheidsonderzoek en de ALS Society van Canada.

 

Vertaling: ALS Liga: Anne

Bron: Western University

Share