Bloedtest Amorfix

24-01-2013

Amorfix geeft update over ALS-diagnostisch programma

TORONTO, 22 januari 2013 /CNW/ - Amorfix Life Sciences Ltd kondigde aan dat het de eerste stappen in de aanmaak van een bloedtest voor de diagnose van ALS heeft voltooid. Met behulp van een eigen antilichaam en een eenvoudige ELISA test, is het bedrijf in staat om het misfolded superoxide dismutase 1 (SOD1) in menselijk plasma te detecteren en meten. Misfolded SOD1 heeft wellicht een belangrijke rol in de pathogenese van zowel de familiale als de sporadische vorm van ALS.

Het bedrijf begon dit project op basis van de resultaten van een baanbrekende wetenschappelijke studie uitgevoerd door Amorfix’ Chief Scientific Officer Dr. Neil Cashman en collega's van UBC die aantoonden dat misfolded SOD1 aanwezig is in het bloed van ALS-patiënten. De eerste wetenschappelijke ontdekking gebruikte een techniek die is niet werkbaar is voor gebruik als screeningtest, maar heeft wel als proof of concept de aanwezigheid van misfolded SOD1 in het bloed van ALS-patiënten duidelijk vastgesteld. Het bedrijf heeft nu belangrijke eerste stappen gezet in de ontwikkeling van een test die gemakkelijk kan worden gebruikt door clinici om de diagnose van ALS te maken of uit te sluiten.

Er is een onvervulde medische nood aan een dergelijke test. Op dit moment, moeten clinici vertrouwen op een combinatie van klinische bevindingen en indirecte testen om de diagnose van ALS te bevestigen, aangezien er nog geen diagnostische test of biomerker tot hun beschikking staat. Het bedrijf gelooft dat de beschikbaarheid van een betrouwbare bloedtest een belangrijke vooruitgang in de aanpak van deze verwoestende ziekte zou betekenen, waardoor clinici de ziekte eerder zouden kunnen opsporen en beter behandelen. De berekende marktwaarde voor een diagnostische test is ongeveer $250 M.

"We zijn volledig onze positie van dominante intellectuele eigendom voor misfolded SOD1 aan het benutten ", zei Dr. Robert Gundel, Amorfix’ President en Chief Executive Officer. "We gebruiken onze eigen antilichamen voor de ontwikkeling van therapeutische antistoffen, via een licentieovereenkomst met Biogen Idec en voor de ontwikkeling van therapeutische vaccins, door middel van een licentie-overeenkomst met PREVENT, naast de ontwikkeling van een bloedtest voor de vroege diagnose en behandeling van ALS. De recente gegevens van de bloedtest voor ALS betekenen een aanzienlijke vooruitgang in de ontwikkeling van een waardevolle aanwinst voor het bedrijf."

 

Vertaling: ALS Liga: Anne

Bron: CNW Group

Amorfix - Klik hier

Share