Het eten van helder gekleurde fruitsoorten en groenten zou helpen om ALS te vermijden of uit te stellen.

29-01-2013

Nieuw onderzoek suggereert dat verhoogde consumptie van voedsel dat kleurrijke carotenoïden bevat, voornamelijk bèta-caroteen en luteïne, de uitbraak van ALS zou kunnen beletten of uitstellen. In de studie, die door Wiley gepubliceerd werd in de Annals of Neurology, werd ontdekt dat diëten die lycopeen, bèta-cryptoxanthine en vitamine C aanraden het ALS-risico niet verminderen.

Carotenoïden geven aan fruit en groenten de helder oranje, rode of gele kleuren en zijn een bron van dieet vitamine A. Vroegere studies gaven aan dat oxidatieve stress een rol speelt in de ontwikkeling van ALS (in de pathogenese dus). Verdere studies hebben aangetoond dat mensen die een grote hoeveelheid anti oxidanten tot zich nemen, zoals vitamine E, een gereduceerd ALS-risico hebben. Omdat vitamine C of carotenoïden ook anti oxidanten zijn hebben onderzoekers ook hun verband met het ALS-risico nagegaan.

Volgens de National Institutes of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) hebben ruw geschat ongeveer 20.000 tot 30.000 Amerikanen ALS en worden er jaarlijks 5.000 patiënten jaarlijks met de ziekte gediagnosticeerd. “ALS is een vreselijke ziekte die zich over het algemeen tussen de leeftijd van 40 tot 70 jaar ontwikkeld”, zegt auteur Dr. Alberto Ascherio, Professor Epidemiologie en Voedingskunde aan de Harvard School of Public Health in Boston. “Het begrijpen van de impact van voedselconsumptie op de ontwikkeling van ALS is belangrijk. Onze studie is een van de meest uitgebreide tot nu toe die de rol van uit dieet gewonnen anti oxidanten onderzoekt.”

De onderzoekers gebruikten gegevens van 5 groepen inzamelaars, waaronder het NIH; meer dan 1 miljoen deelnemers (1.100.910 waarvan 562.942 mannen en 537.968 vrouwen) leverden gegevens voor de studie. In totaal werden 1093 ALS-gevallen geïdentificeerd na uitsluiting van deelnemers met een ongeloofwaardige voedsel consumptie.

Het onderzoeksteam ontdekte dat een grotere inname van carotenoïden in direct verband stond met verminderd risico op ALS. Mensen die meer carotenoïden consumeerden in hun dieet vaker fysiek sterker waren of betere studenten waren, zij hadden een hogere vitamine C consumptie en namen vitamine C en E supplementen. Daarbij hadden mensen die meer bèta-caroteen en luteïne innamen uit donkergroene groenten een verminderd ALS-risico. Anderzijds werd niet bevonden dat lycopeen, bèta-cryptoxanthine en vitamine C het risico op ALS verminderden. Ook een inname van vitamine C supplementen over een lange periode kon niet geassocieerd worden met een lager ALS-risico.

Dr. Ascherio concludeert, “Onze bevindingen suggereren dat het consumeren van carotenoïderijk voedsel nuttig kan zijn om de uitbraak van ALS te voorkomen of uit te stellen. Bijkomende analyses gebaseerd op voedsel zijn nodig om de impact van dieet voedingsstoffen op ALS te onderzoeken.

Studie: "Intakes of Vitamin C and Carotenoids and Risk of Amyotrophic Lateral Sclerosis." Kathryn C Fitzgerald, Eilis J O'Reilly, Elinor Fondell, Guido J Falcone, Marjorie L McCullough, Yikyung Park, Laurence N Kolonel and Alberto Ascherio. Annals of Neurology; Published Online: January 29, 2013 (DOI:10.1002/ana.23820).

 

Vertaling: ALS Liga: Dirk

Bron: EurekAlert

 

Reactie van Doctors Health Press op studie: Het eten van helder gekleurde fruitsoorten en groenten zou helpen om ALS te vermijden of uit te stellen.

Citaat: Dit is de meest uitgebreide studie die de rol van antioxidanten in de voeding voor ALS-preventie. Hierover hebben wij in vroegere studies al regelmatig gelezen. Een definitie van Antioxidanten: Een atioxidant is een molecule die in staat is om de oxidatie van andere moleculen te verhinderen of te vertragen. Antioxidanten kunnen kettingreacties stoppen die veroorzaakt worden door vrije radicalen te verwijderen of zij kunnen ongewenste oxidaire reacties verhinderen door zelf te oxideren. De link die in dit artikel geplaatst wordt verwijst naar een opgebouwd archief waarin de positieve rol van antioxidanten in voedingsmiddelen bijdragen in de strijd tegen een aantal ziekten.

Op het einde van dit artikel wordt verwezen naar een overtuiging van Doctors Health Press:

Doctor Health Press gelooft in de helende kwaliteiten van verscheidene alternatieve remedies, met inbegrip van Traditionele Chinese Geneeskunde.

Bron: Doctor Health Press is een populair online e-nieuwsbrief die vanuit Boston wordt opgestuurd.

Share