ALS dysfagie pathofysiologie: Differentiële botuline toxine reactie

15-03-2013

Samenvatting

Objectieven: Deze studie keek naar het effect van botuline toxine type A (BoTox-A) bij patiënten met Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) met dysfagie bij geïsoleerde upper motor neuron (UMN) of gecombineerde UMN/lager motor neuron (LMN) problemen bij orale of orofaryngeale spierproblematiek. Vaststellen of verschillende pathofysiologische mechanismen ten grondslag liggen aan verschillende reacties op BoTox-A behandeling kan belangrijke implicaties hebben voor patiëntenbehandeling.

Patiënten en methoden: Wij screenden 35 patiënten met sporadische ALS met dysfagie en sloten in de studie 20 van de 35 pALS in met bovenste oesofagale sphincter (BOS) hyperactiviteit. We verdeelden deze 20 patiënten in 2 groepen, gebaseerd op de aanwezigheid of afwezigheid van LMN verzwakking. Zonder onderscheid tussen de groepen behandelden we alle 20 patiënten met BoTox-A geïnjecteerd in de BOS. De uitkomst van de studie was de ernst van de dysfagie gescoord op de Penetratie/Aspiratie Schaal (PAS), gemeten voor en 2, 4, en 20 weken na, injectie.

Resultaten: Significante mediane PAS reductie werd genoteerd in de weken 2 en 4. De botuline-afhankelijke PAS reductie was volledig geassocieerd aan de variabiliteit getoond door de groep patiënten zonder tekenen van LMN verzwakking (groep2) en werd niet vastgesteld in groep 1.

Besluiten: De significante verbetering vastgesteld bij patiënten met geïsoleerde BOS dysfunctie suggereert dat een verschillende pathofysiologie van ALS dysfagie patiënten voorbestemt voor een verschillende reactie op behandeling met BoTox-A. Deze behandeling kan een alternatieve behandeling vertegenwoordigen voor percutane endoscopisch gastrostomie (PEG) of verlengde PEG-vrije tijd.

Classificatie van bewijsvoering: Deze studie verschaft Klasse III evidentie dat botuline effectiever is op 2 en 4 weken in het verbeteren van dysfagie bij patiënten met ALS met BOS hyperactiviteit zonder LMN verzwakking (versus deze met LMN verzwakking).

 

Vertaling: Hendrik CLARA

Bron: PubMed

Share