Baanbrekende stamcelstudie in UW-Madison

02-05-2013

Meer stamcel nieuws, in Madison, waar ALSWW-wetenschappers van de Universiteit van Wisconsin-Madison, huidcellen van een rhesusaap in vroege hersencellen veranderden, en die vervolgens met succes implanteerden in de hersenen van de aap. Het experiment, gepubliceerd op 14 maart 2013 in Cell Reports, werkte zo goed dat de geherprogrammeerde cellen zich enten in de hersenen en identiek leken aan de cellen aldaar. Onderzoekers konden de nieuwe cellen alleen identificeren, omdat zij gelabeld waren met een groen fluorescent proteïne. Wat deze studie zelfs nog meer van toepassing maakt voor ALS-patiënten is het feit dat de drie apen in de studie werden aangepast om de effecten van de ziekte van Parkinson, de neurodegeneratieve ziekte die enkele kenmerken met ALS deelt, te simuleren.

Su-Chun Zhang, MD, PhD van het Waisman Center en hoofdonderzoeker van de studie, sprak de hoop uit dat de procedure ook bij de mens zou kunnen werken. "We ontwierpen dit experiment specifiek om toekomstige therapie bij patiënten na te bootsen. Dat is waarom we apen gebruikten."

Ondersteund door de National Institutes of Health, is Zhang Jiao's lab nu bezig met een lange-termijn studie met apen die injecties van geherprogrammeerde cellen krijgen om te beoordelen of de cellen symptomen verbeteren. Als de apen verbetering laten zien, zou de volgende stap het uitvoeren van klinische studies met menselijke patiënten kunnen zijn.

Dr. Zhang is één van de meest vooraanstaande stamcel wetenschappers van vandaag. In feite, was het zijn werk, samen met dat van Dr. Clive Svendsen, nu directeur van regeneratieve geneeskunde in het Cedars-Sinai Medical Center, dat ons meer dan acht jaar geleden naar Madison heeft gebracht. Meer over de UW proef kan U lezen op JSO Online

 

Vertaling: ALS Liga: Anne

Bron: ALS Worldwide

Share