ALS-doorbraak onderstreept het belang van samenwerking in hersenonderzoek

06-06-2013

Dank zij een grote doorbraak door een onderzoeksteam van de ‘Northwestern University’s School of Medicine’, zijn we weer een stap dichter bij de oplossing van de ziekte ALS. De recente ontdekking, die voor het eerst een gen identificeert in zowel de motorische neuronen van de hersenen als in het ruggenmerg aangetast door ALS, biedt een glimp van hoop voor diegenen die momenteel lijden aan deze dodelijke ziekte.

Het ‘Brain Research Foundation’ (BRF), ‘Les Turner ALS Foundation’, ‘The National Institutes of Health’ and ‘Wenske Foundation’ verstrekten allen subsidies om dit onderzoek te financieren. Terre Constantine, Executive Director van BRF zei: ‘Dit onderzoek is een belangrijke prestatie om de ziekte ALS te begrijpen, en is alleen mogelijk omdat meerdere fondsen met een betrokkenheid in hersenonderzoek het NIH-instituut ondersteunden. De prestatie en de inzet van het onderzoeksteam overtroffen de financiering, waarvoor we allen dankbaar zijn. Dit resultaat, en hoe het tot stand kwam, onderstreept de dringende behoefte aan meer middelen voor hersenonderzoek, vooral van niet-overheidsorganisaties’.

‘Dit onderzoeksteam is een van de honderden in de VS die hard werken om de mysteries rond alle vormen van hersenziekten te onthullen’, voegde Constantine daar nog aan toe. ‘The Brain Research Foundation’ heeft een 60-jarig record wat betreft financiering van innovatieve ideeën voor onderzoek dat uiteindelijk leidt tot zulke successen. Maar extra middelen zijn hard nodig. De totale overheidsfinanciering voor hersenonderzoek is in de afgelopen drie jaar aanzienlijk verminderd. Het zou een echte tragedie zijn indien onderzoek naar ontdekkingen als deze verminderen als gevolg van een gebrek aan financiering.

 

Vertaling: Bea Peeters

Bron: The Brain Research Foundation

Share