Project MinE van start!

25-06-2013

In het ALS Centrum is een nieuw grootschalig en grensverleggend internationaal onderzoek opgestart naar de genetische oorzaak van ALS, onder de naam project MinE. In dit onderzoeksproject worden zoveel mogelijk DNA profielen van ALS-patiënten en gezonde vrijwilligers onderzocht en vergeleken. Doel is een concreet aanknopingspunt te vinden voor nieuwe behandelingen van ALS. Zie www.projectmine.com en onze onderzoekspagina voor meer informatie.

In project MinE worden – met behulp van DNA-chips – eerst delen van het DNA van 15.000 ALS-patiënten en 20.000 gezonde mensen geanalyseerd. Dit betreft een ongekend groot aantal patiënten en gezonde personen. Onderzoekers van het ALS Centrum vergelijken de verkregen data, op zoek naar genetische verschillen (ook wel het “graven” in data genoemd, of “mining” in het Engels). De gegevens van de deelprofielen worden vervolgens gecombineerd met de volledige DNA-profielen van deze 15.000 patiënten en die van duizenden controles, verkregen middels ‘whole genome sequencing’ technieken. Juist de combinatie van deze twee processen is bijzonder: Het zal miljoenen genetische varianten in het DNA opleveren waarvan precies kan worden vastgesteld of deze al dan niet met ALS te maken hebben. Het uiteindelijke doel is een concreet aanknopingspunt te vinden voor nieuwe behandelingen.

Vanwege de ambitieuze opzet en de nauwe internationale samenwerking tussen wetenschappers is project MinE uniek op het gebied van ALS-onderzoek. De DNA-monsters die geanalyseerd worden komen niet alleen uit Nederland, maar uit heel Europa. Hoe meer DNA monsters geanalyseerd kunnen worden, hoe krachtiger project MinE zal zijn en hoe betrouwbaarder de resultaten. Dankzij de goede betrekkingen tussen ALS Centrum Nederland en vooraanstaande ALS-centra in Europa – via het European Network for the Cure of ALS (ENCALS) – kon project MinE snel opgezet worden. Het project zal zich het komend jaar blijven uitbreiden. Er wordt gewerkt aan samenwerking met wetenschappelijke instituten in, onder andere, Engeland en de Verenigde Staten.

Het project is een initiatief van professor Leonard van den Berg en twee gedreven ALS-patiënten. Samen met Stichting ALS Nederland werven deze patiënten de benodigde fondsen voor de uitvoering van het project.

 

Bron: ALS Centrum Nederland

Share