Vier stadia in ALS op basis van TDP-43

27-06-2013

Stagering systeem in ALS toont potentiële sporen van de progressie van de ziekte, volgens studie van Penn

PHILADELPHIA - de motorneuron ziekte Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) vordert stapsgewijs volgens een sequentieel patroon dat kan worden ingedeeld in vier verschillende fasen, zo melden de pathologen van de Perelman School of Medicine aan de Universiteit van Pennsylvania in het vakblad ‘Annals of Neurology’. Deze post-mortem analyse van hersen- en ruggenmergweefsel aangetast door ALS, toont voor de eerste keer, hoe de fatale degeneratieve ziekte kan uitbreiden van één uitgangspunt in het centrale zenuwstelsel naar andere regio's van de hersenen en het ruggenmerg. Terwijl bewijzen zich opstapelen waaruit blijkt dat andere neurodegeneratieve ziekten, zoals Alzheimer en de ziekte van Parkinson, ziektespecifieke pathologische eiwitten overdragen van cel naar cel binnen onderling verbonden hersenregio’s van aangetaste personen, suggereert deze studie dat een soortgelijk proces van overdracht giftige TDP-43 eiwitten kan verspreiden en motorische neuronen in de hersenen en het ruggenmerg van ALS-patiënten kan beschadigen.

Hoofdauteur John Trojanowski, MD, PhD, directeur van het Penn Instituut van Veroudering en professor in de pathologie en de biologische geneeskunde aan Penn. zei "Onderzoekers van Penn en daarbuiten kunnen nu beginnen om dit proces van overdracht in ALS te onderzoeken en te proberen te bevestigen, door te zoeken naar cel tot cel overdracht van TDP-43 in modellen van ALS." "Als dit proces van transmissie kan worden geïdentificeerd en in ALS begrepen wordt dan opent dit een nieuwe weg voor behandelingen, zoals immuuntherapie die beschadigde en destructieve eiwitten die andere cellen beschadigen, blokkeren om aldus de verspreiding van de ziekte te blokkeren."

Onderzoekers hebben 76 lijkschouwingen van patiënten met ALS uitgevoerd, de pathologische TPD-43 distributie en concentratie in het zenuwstelsel gemeten, en waren zo in staat om vier verschillende fasen van de ziekte in kaart te brengen en zo de ziekte en diens belasting te onderzoeken.

• In fase 1, werd TDP-43 pathologie gevonden in de primaire motorische cortex, evenals in de neuronen van het ruggemerg en in de zenuwen van de hersenstam die verband houden met slikken, de ademhaling en de voortbeweging.
 In fase 2 na fase 1, vordert TDP-43 naar voren in de hersenen en in de hersenstam gebieden belangrijk voor balans en houding.
• In fase 3,verplaatst de TDP-43 pathologie zich verder voorwaarts in de frontale cortex en ook in gebieden net achter de primaire motorische cortex.
• In fase 4 verspreiden TDP-43 letsels zich naar de temporale kwab en de hippocampus, gebieden die betrokken zijn bij het geheugen en het taalbegrip.

Het team heeft het genetisch materiaal van alle, behalve van één, gevallen van ALS geëvalueerd, en vond dat patiënten met een C9orf72 mutatie een kortere duur van de ziekte vertoonden (een gemiddelde van 24 maanden versus 34 maanden in patiënten zonder de mutatie), en hoewel de distributie hetzelfde patroon vertoont als bij ALS-patiënten zonder de mutatie, was er een grotere opeenhoping van pathologie in elk van de regio's. 71 procent van de patiënten met deze C9orf72 mutatie had een familiale geschiedenis van ALS, frontotemporale lobaire degeneratie (FTD) of een andere neurodegeneratieve ziekte en 29 procent van de gevallen met de C9orf72 mutatie waren blijkbaar sporadische gevallen, en ontbreekt iedere aan ALS gelinkte genetische mutatie.

De informatie verzameld uit deze lijkschouwingen weerspiegelt wat neurologen klinisch bij patiënten zien. Toekomstige inspanningen kunnen het proces van de ziekte progressie verder achterhalen, en biomarkers vinden die kunnen helpen bij het opsporen van de ziektelast bij patiënten tijdens het leven, en het meest belangrijke, therapieën vinden om de progressie van ALS een halt toe te roepen.

 

Vertaling: ALS Liga: Anne

Bron: Science Codex

Share