Canadese wetenschappers nemen het voortouw in ALS-onderzoek

04-07-2013

Gepubliceerd door Lindsay Kelly

Doelgericht op het verbeteren van de levenskwaliteit van patiënten

Canada loopt voorop in het onderzoek naar Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), een fatale neurotengenerende ziekte waarvoor er geen remedie is. Desondanks, zijn de onderzoekers optimistisch daar ze aan de vooravond zijn van een grote doorbraak in het begrijpen van het ALS-ziekteproces en in hoe het beter kan behandeld worden.

Genmutaties
Het in elkaar passen van de complicaties van de ziekte is als het samenstellen van een puzzel, aldus dr. David Taylor, research director voor ALS Canada. Sommige stukken zijn al gevonden maar er zijn er nog veel meer die ontbreken. Verschillende gen mutaties, die ALS veroorzaken, zijn in de voorbije jaren al geïdentificeerd, en onderzoekers trachten nu de onderlinge relaties te ontdekken, zodat men, zo snel mogelijk, aan de klinische studies kan beginnen.

Taylor is ervan overtuigt dat de onderzoekers, binnen een paar jaar al, een grote doorbraak zullen verwezenlijken. "We beginnen al meer te weten over wat ALS is en wat de connecties zijn," zei hij. "Elk van deze (genen), als ze veranderd zijn in je lichaam, veroorzaakt het afstreven van motorische neuronen, vandaar dat er een aantal gemeenschappelijkheden tussen hen moet zijn.

Als we het verband tussen die individuele genen kunnen vinden, kunnen we hopelijk begrijpen waarom motor neuronen afsterven bij ALS en kunnen we gericht therapieën hiertegen inbrengen. "

Van al het totnogtoe gedane onderzoek,heeft slechts een project de fase-drie goedkeuring bereikt, welke vereist om verder te gaan met humane klinische studies., maar Taylor is optimistisch dat dat zal veranderen.

"Het is hoopgevend te weten dat wereldwijd en in Canada er momenteel meer klinische studies en experimentele therapieën wordt uitgevoerd dan ooit tevoren, waarvan er veel in die fase twee zijn,de fase waaruit zal blijken of ze enig afremmend effect hebben op het ziekte verloop "zei hij. Taylor zei dat, van al de G8 landen, per inwoner, enkele van de top gelijkwaardig-beoordeeld e ALS-onderzoeken in Cananda uitgevoerd worden, dat een zeer sterke groep van ALS-onderzoekers heeft. Een decennium geleden, waren maar drie mensen met dit onderzoek bezig.. Vandaag bundelen 100 onderzoekers hun inspanningen op ALS.

Een deel van dat onderzoek is het bestuderen van de voordelen van withania somnifera, een traditionele Indiase medicijn dat al jaren beschikbaar is in de winkel.

Testen gedaan op de Laval University in Quebec, tonen aan dat, op muizen, het een weinig invloed heeft op het vertragen van het ziekte verloop. Bij twee afzonderlijke projecten, aan de Universiteit van Montreal, worden i microscopische wormen en zebravis embryo’s geinjecteerd met ALS-veroorzakende genen, om vervolgens met behulp van mechanisms duizenden drugs op uit te testen.

Onderzoekers hopen hierdoor een nog ongetest geneesmiddel te vinden dat een positieve reactie bij ALS-patiënten zou kunnen uitlokken..

ALS is een moeilijke ziekte om te diagnosticeren.

Zijnde een diagnose van uitsluitsels, moet eerst een aantal andere ziekten worden geëlimineerd alvorens de patiënten een bevestiging krijgen, omdat het zo een verwoestende diagnose is, zei Taylor. Artsen streven ernaar om mogelijks sneller een diagnose te kunnen geven aan de patiënten

"Als we dat kunnen bereiken, en dus sneller hun therapieën starten, dan misschien kunnen we voor hun een langere periode van beter functioneren bekomen," zei hij.

Health Canada heeft gemiddeld een tot twee jaar nodig om een nieuw geneesmiddel voor produktie goed te keuren en ALS Canada heeft al gelobbyd om deze tijdsspanne te verkorten.

Bij een fatale, snel vorderende ziekte zoals ALS, is elke tijdswinst voor de patienten een voordeel

"Wat we hopen te doen is ... het ziekteverloop te vertragen waardoor we hun een betere levenskwaliteit over een langere periode kunnen geven," zei Taylor. "En de nieuwe genetica, die in volle ontwikkeling is, geeft ons sterk het gevoel dat we successen zullen boeken, die zich zullen uiten als iets groots in dit gebied, en hopelijk eveneens vertaald worden naar de praktijk."

 

Vertaling: ALS Liga: Karla

Bron: Northern Ontario Medical Journal

Share