Cytokinetics komt tot een geneesmiddelenovereenkomst met Astellas voor tot 490 miljoen USD

23-07-2013

Cytokinetics Inc. (CYTK) en Astellas Pharma Inc. (4503) zegden een overeenkomst te hebben met een waarde van zoveel als 490 miljoen plus royalties om een medicament te ontwikkelen tegen spierzwakte.

Astellas, Japan’s tweede grote geneesmiddelenmaker, kan aan het in zuid San Francisco, Californië, gevestigece Cytokinetics zoveel als 40 miljoen betalen tijdens de eerste twee jaren van de overeenkomst, plus een additioneel potentiële 450 miljoen verbonden aan de ontwikkeling van commerciële doelen, zeiden de maatschappijen vandaag in een verklaring.

De overeenkomst geeft het in Tokio gevestigde Astellas exclusieve rechten op CK-2127107, een geneesmiddel van Cytokinetics in de eerste fase van klinisch onderzoek, voor andere indicaties dan neuromusculaire aandoeningen zoals Amyotrofische Laterale Sclerose, of ALS. De maatschappijen gaan samenwerken om nieuwe potentiële therapieën te vinden.

Het partnership zal behandelingen exploreren die geassocieerd gaan met spierzwakte en atrofie, wat ook sarcopenie kan omvatten, een leeftijdsgebonden toestand, en cachexia, verlies van spiermassa ingevolge hartfalen, kanker en chronisch obstructieve longaandoening, zei Robert Blum, CEO van Cytokinetics.

Deze problemen betreffen “vele miljoenen patiënten”, zei Blum in een telefooninterview. “Actueel bestaat er niets pharmacologisch voor deze patiënten om hun spierprestaties te verbeteren.”

Cytokinetics steeg vorige week met 53 percent nadat het bedrijf zei dat het zijn relatie met Amgen Inc. (AMGN) verlengde om een medicament te ontwikkelen voor hartfalen. Het bedrijf heeft ook een medicament voor ALS in de tweede fase van onderzoek.

 

Vertaling: Hendrik CLARA

Bron: Bloomberg

Share