Nieuwe studie toont complexe rol van immuunsysteem in ALS

23-07-2013

Washington, D.C. — In onderzoekswerk ondersteund door de ALS Association hebben onderzoekers de moleculaire handtekening van immuun cellen die betrokken zijn bij het ziekteproces van ALS geïdentificeerd en gebruikt om beter het verband tussen deze ziekte en de rol van deze cellen, die stervende motorische neuronen omringen, te begrijpen. De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Cell reports.

ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) is een progressieve neurodegeneratieve ziekte die (zenuwcellen) neuronen in de hersenen en het ruggenmerg treft. Uiteindelijk verliezen mensen met ALS het vermogen om spierbeweging te starten en te controleren, wat vaak tot totale verlamming en dood binnen twee tot vijf jaar na de diagnose leidt. Er is geen genezing en geen levensverlengende behandeling voor de ziekte.

De onderzoekers bestudeerden microglia, een soort immuun cel gevonden in het centrale zenuwstelsel (CNS). Zij hebben 29 genen geïdentificeerd die microglia onderscheiden van andere cellen in het CNS. Dankzij het gebruik van deze ALS cel-specifieke merkers, konden ze de proliferatie en bewegingen van microglia tijdens het ALS-ziekteproces in muizen met ALS in ongekend detail bestuderen. Zij vonden dat de microglia zowel neurotoxische als neuroprotectieve effecten kunnen hebben. Dit resultaat kan suggereren dat behandelingen die in grote lijnen het onderdrukken van het immuunsysteem beogen niet de meest effectieve strategie tegen de ziekte zijn, maar verder onderzoek zal nodig zijn om die mogelijkheid te onderzoeken.

"Deze studie biedt een belangrijke nieuwe tool voor het bestuderen van de rol van deze cellen in ALS," zei Lucie Bruijn, Ph.D., Chief Scientist van de vereniging. "We kunnen deze tool nu gebruiken voor vragen over het ziekteproces, iets wat vooraf niet mogelijk was. Dat zou ons moeten helpen om de beste manier te bepalen bij het manipuleren van het immuunsysteem bij de bestrijding van de ziekte."

Het onderzoek werd uitgevoerd door Isaac Chiu, Ph.D., van Harvard Medical School, en collega's, onder toezicht van Tom Maniatis, Ph.D., van Columbia University Medical Center met de hulp van Richard Myers, Ph.D., van de Hudson Alpha Instituut voor biotechnologie in Huntsville, Alabama. Dr. Maniatis werk wordt ondersteund door de grote afdeling New York van de ALS Association, en Dr. Myers werk wordt ondersteund door de Alabama afdeling van de ALS Association.

 

Vertaling: ALS Liga: Anne

Bron: The ALS Association

Share