Stamcel update 2

25-07-2013

Image HTML map generator

Meer dan 50 % van de motorneuronen ontaarden voordat mensen met ALS de eerste tekenen van de ziekte vertonen. En volgens sommige ramingen, zijn reeds meer dan 70% van de motorneuronen verloren ongeveer een jaar na diagnose.

Om deze vernietiging van motorneuronen in te dammen, wenden een groeiend aantal wetenschappers zich tot stamcellen in de hoop ALS te behandelen. De strategie zet cellulaire legers in die gericht zijn op de motorzenuwen bescherming tegen verdere schade door de ziekte. De aanpak, met injecties van bepaalde cellulaire precursoren, streven ernaar om motor neuron verlies te beperken door het stimuleren van de niveaus van beschermende stoffen (neurotrophins) of door het zenuwstelsel te detoxiceren.

Klinische studies zijn lopende. Brainstorm’s NurOwn is in fase IIa. Corestem’s HYNR-CS is in fase I/II Neuralstem hoopt om de fase II studies zo vroeg mogelijk deze zomer te starten. En de strategie van Q Therapeutics met gliale cellen wordt verwacht omgezet te worden in klinische studies later dit jaar.

In de tussentijd maken wetenschappers met behulp van stamcellen cellulaire modellen van ALS. Motorische neuronen kunnen nu worden aangemaakt  van mensen met de ziekte. Men begint de sleutel kenmerken te detecteren. Wetenschappers hopen deze modellen te gebruiken om te begrijpen waarom motorische neuronen falen bij mensen met ALS. En om potentiële geneesmiddelen voor de ziekte te ontdekken.

Voorafgaand aan de 2013 vergadering van de internationale vereniging van stamcel onderzoek (ISSCR) werpt ALS Today een blik terug op stamcellen in ALS op een interactieve tijdslijn. Klik op de tijdslijn om meer te weten te komen over belangrijke vooruitgang en over de voornaamste uitdagingen voor de toekomst.

 

Vertaling: ALS Liga: Anne

Bron: ALS TDI

Share