Het combineren van twee groeifactoren kan voordeel hebben bij ALS-behandeling.

30-07-2013

Washington, DC - Bij Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), kunnen twee groeifactoren samen beter zijn dan één alleen. Dat is de conclusie van een nieuwe studie gesponsord door de Wisconsin afdeling van de ALS Association en de leidende wetenschappers van de Universiteit van Wisconsin in Madison.

De ziekte ALS is een progressieve neurodegeneratieve aandoening die zenuwcellen aantast in de hersenen en het ruggenmerg. Uiteindelijk verliezen mensen met ALS het vermogen om spierbewegingen te maken, wat vaak leidt tot verlamming en de dood binnen twee tot vijf jaar na het stellen van de diagnose. Er is geen behandeling en er zijn geen levensverlengende behandelingen voor deze ziekte.

Groeifactoren zijn eiwitten die door een stel cellen in het lichaam de bevordering verzekeren van de gezondheid van andere cellen. Eerder werk heeft aangetoond dat zowel VEGF (vascular endothelial-derived growth factor) en GDNF (glial-afgeleide neurotrofe factor) de overleving van motorneuronen in modellen van ALS kan bevorderen. Motorische neuronen zijn de cellen die sterven in ALS, waardoor verlamming optreedt.

Om te testen waar beide groeifactoren samen meer voordeel hebben dan alleen, onderzochten Masatoshi Suzuki, PhD. en zijn collega’s gemanipuleerde stamcellen die beide groeifactoren kunnen bieden en vervolgens hebben ze deze cellen geïnjecteerd in de spieren in een muis model van ALS. Deze gecombineerde behandeling geeft een langere levensduur en verbeterde de eigenschappen van de motorneuronen op het spiercontactpunt.

De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Therapy.

"Deze studie ondersteunt de idee dat het toedienen van groeifactoren bij spieren gunstig kan zijn voor ALS," zei Lucie Bruijn, PhD en Chief Scientist van The ALS Association. "Verdere stappen zijn nodig om deze mogelijkheid te onderzoeken, maar het heeft als voordeel dat het minder ingewikkeld is dan het leveren van dezelfde groeifactoren aan het ruggenmerg." 

 

Vertaling: ALS Liga: Anne

Bron: The ALS Association

Share