De route naar celdood belangrijk in ALS

28-11-2005

Roberta Friedman, Informatiecoördinator Onderzoeksafdeling ALSA

Het proces van celdood dat normaal voorkomt om extra motorneuronen tijdens hun ontwikkeling te snoeien, schijnt te worden geactiveerd bij ALS, en dit verschaft een nieuw potentieel doel voor therapeutiek.

De sleutel die de oorzaak van ALS moet helpen oplossen, is trachten te weten komen waarom hoofdzakelijk de motorneuronen sterven in de ziekte. Tijdens een symposium over de degeneratie van het motorneuron, op de vergadering van de Society for Neuroscience, in Washington, verklaarde professor Christopher Henderson dat een route die een rol speelt in de celdood door een zogenaamde doodreceptor wordt geprikkeld door een metabolische stof, salpeteroxide genaamd. Deze salpeteroxide route wordt specifiek gevonden in de motorneuronen.

Een vicieuze cirkel wordt blijkbaar opgezet binnen de motorneuronen, het vergroot progressief, met stijgende activering van celdood door salpeteroxide. Het leeuwenaandeel van de ontdekking werd bewerkstelligt met de financiële steun van het ALSA. Professor Thomas Jessel van de Columbia University in New York, voorzitter van het symposium samen met Cynthia Joyce van de SMA Foundation, merkte op dat organisaties zoals ALSA en de SMA Foundation, zeer belangrijke spelers zijn in de financiering naar verder onderzoek en om ontdekkingen als deze sneller naar de klinische studie te kunnen sturen.

De verhoogde salpeteroxide reactie verschijnt in ALS mutantmuizen voor hun symptomen zichtbaar worden. Professor Henderson, voorheen bij INSERM ( Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale van Frankrijk), en nu bij de Columbia University in New York, merkte ook op dat de bekwaamheid van het omringende astrocytes en microglia om de salpeteroxide weg te werken, aansluit bij het steeds groeiende bewijsmateriaal over de rol dat deze cellen spelen in ALS.

Al deze informatie leidt reeds tot experimenten die nieuwe doelstellingen voor interventie moeten bewerkstelligen. Salpeteroxide verhoogt de hoeveelheden van een proteïne met de naam CRMP-4. De proteïne CRMP-4 remt de groei van zenuwvezels, terwijl een andere CRMP de regeneratie van axons bevordert. Beiden zijn belangrijk voor het ontwikkelen van zenuwen.

Er zou één of andere soort van verbondenheid kunnen bestaan tussen het proces dat nodig is om de vorming van zenuwvezels in het zenuwstelsel te beperken en het vernietigend proces dat zich afspeelt bij ALS, zei Henderson.

Bron: www.alsa.org

Share