ALSA vernieuwd financiering voor het Axon Regeneratie Project

12-11-2005

Roberta Friedman, Informatiecoördinator Onderzoeksafdeling ALSA

De ALSA vernieuwde de financiering aan professor Stephen Strittmatter, van de Yale University in New Haven, Connecticut, om het lopende project verder te blijven steunen.

Dit project heeft als doel, de factoren te begrijpen die beschadigde zenuwvezels verhinderen terug te groeien.

Strittmatter onderzoekt de rol van de inhibitorproteïnen Nogo, en hun receptor, in ALS.

Aangezien er medicijnen bestaan die de Nogo familie beïnvloeden, indien Nogo inderdaad een rol blijkt te spelen in ALS, kan er snel een nieuwe therapeutische strategie worden ontwikkeld.

Het is reeds duidelijk dat directe therapeutiek aan Nogo en de Nogo receptor kan resulteren in hernieuwde groei en herstelling van de zenuwvezels bij dieren na een trauma (insnijding), aldus Strittmatter. Aangezien een van de vroegste veranderingen bij ALS de degeneratie van zenuwvezels is, kan het bevorderen van hun hernieuwde groei, een nieuwe therapeutische aanpak in ALS verstrekken.

Strittmatter, een deskundige op het gebied van Nogo proteïnen en hun receptoren, heeft muizen beschikbaar die de receptor missen, en muizen die bepaalde Nogo proteïnen ontberen.

Hij kan deze muizen laten kweken met SOD1 mutant muizen. Op deze manier kan het effect dat de Nogo familie op ALS heeft worden onderzocht.

Nogo is een familie van proteïnen, een van de vele componenten van het isolerend myeline* in het centrale zenuwstelsel dat de zenuwen helpt om efficiënt te functioneren. Als jonge dieren zich ontwikkelen, omhult het myeline zich rond de groeiende zenuwvezels en helpt om de zenuwbanen samen te houden en hun te geleiden naar het juiste doel. Maar bij volwassen dieren, verhinderen Nogo en andere zogenaamde myeline inhibitors de beschadigde zenuwvezels terug te laten groeien door de myeline van de bestaande zenuwbanen.

*Myeline: wordt ook de witte stof genoemd, myeline is een vetachtige stof die in de vorm van myeline of mergschede de neuriet isolerend omhult. Deze schede wordt omkleed door het neurilemma ( schede van Schwann). De myelineschede speelt een belangrijke rol bij de impulsgeleiding in de axon.

In de nieuw geplande experimenten, willen Strittmatter en zijn medewerkers te weten komen of de geïmplanteerde van neuronen afgeleide embryonale stamcellen, bekwaam zullen zijn om hun axons verder uit te breiden wanneer de geïmplanteerde muizen geen Nogo hebben of wanneer de getransplanteerde cellen de Nogo receptor missen. Hij wil ook verifiëren of één van de Nogo proteïnen een beschermend effect in motorneuronen heeft, en wat de actie bij het axonvervoer zou kunnen zijn, de manier waarop zenuwcellen het nodige materiaal vervoeren en zichzelf gezond houden.

Bron: www.alsa.org

Share