Studie voor een radicale nieuwe behandeling

04-08-2005

De nieuwe studie openbaart potentieel voor een radicale nieuwe behandeling van verlamming en de hersenziekte

- De studie suggereert breed opgezette toepassingen; De bevindingen konden miljoenen mensen met ruggemergverwondingen, de ziekte van Alzheimer, ALS, de ziekte van Parkinson en andere afmattende ziekten beïnvloeden -

Helsinki, Finland, 25 Juli.2005 - een vandaag vrijgegeven studie kon de sleutel voor het wereldwijd behandelen van bijna 140 miljoen mensen openbaren, die aan ruggemergverwondingen, de ziekte van Alzheimer, ALS en andere verwoestende neurologische ziekten lijden.

De studie, die in het Dagboek van het Onderzoek van de Neurologie wordt gepubliceerd, toont aan hoe een proteïne genoemd tripeptide KDI (KDI) de schadelijke gevolgen van een substantie kan blokkeren genoemd glutamaat dat in alle degeneratieve hersenenziekten en ruggemergverwondingen aanwezig is, en die permanente celdood veroorzaakt en de reparatie van beschadigde zenuwverbindingen verhinderent. Het glutamaat wordt geproduceerd als deel van de natuurlijke reactie van het lichaam op de centrale zenuwstelselschade.

In de nieuwe studie, tonen onderzoekers bij het Laboratorium van Hersenen bij de Universiteit van Helsinki (www.brainlab.fi) en in Johnnie B. Byrd, SR, het Centrum van Alzheimer & het Onderzoekinstituut van in Tamper, Fla aan dat KDI een machtig en breed opgezette blokkage van de schadelijke chemische processen van het glutamaat vormt . Het heeft daarom een enorme capaciteit om de hersenen en het ruggemerg te beschermen tegen celdood en zelfs hernieuwde groei toe te laten.

De menselijke klinische proeven zouden moeten beginnen zodra volgend jaar. Geen giftige bijwerkingen zijn tot dusver gezien in studies, en de Finse onderzoekers verwachten geen aangezien KDI natuurlijk in het menselijke lichaam voorkomt, dat in het centrale zenuwstelsel omvat. Een toegevoegd voordeel is dat KDI gemakkelijk kan worden samengesteld, daarom vermijdend de problemen verbonden aan menselijke celschenking.

Omkering van de verlamming bij ratten bood aanwijzingen aan breed opgezette toepassingen aan

De nieuwe bevindingen volgen op vorige studies waarin KDI, wanneer ingespoten in de ruggegraat van verlamde ratten, dramatische resultaten veroorzaakte. De ratten konden gewicht dragen en opnieuw lopen na slechts 3 maanden. De verdere laboratoriumexperimenten toonden aan dat KDI ook de capaciteit had om hernieuwde groei van zenuwen op beschadigde gebieden te bevorderen en de dood van de hersenencellen te verhinderen. Deze resultaten baanden de weg voor nieuw onderzoek met menselijke cellen.

In de nieuwe studie, paste Dr. Päivi Liesi, M.D., PH D., en haar onderzoeksteam KDI toe op menselijke hersenencellen in het laboratorium om te zien of de buitengewone capaciteit van KDI om de dood van zenuwcellen te verhinderen en regeneratie te bevorderen, kon gelinkt worden aan zijn onverwacht effect op het glutamaatsysteem. De studie besluit dat KDI diverse vormen van glutamaatfunctie kan blokkeren – wat belangrijke onderzoekers doet geloven dat het breed opgezette toepassingen kan hebben.

De "bredere betekenis van dit onderzoek is dat de KDI behandeling de eerste natuurlijke en gerichte therapie kan worden voor mensen met centraal zenuwstelselverwondingen, die resulteren in verlamming en in een waaier van ziekten zoals Alzheimer en ALS, waarvoor er momenteel geen behandelingen zijn," aldus Dr. Liesi, hoofd van het Laboratorium van Hersenen en een vroegere bezoekende wetenschapper bij de Nationale Instituten van Gezondheid.

De nieuwe benadering zou sneller tot echte resultaten kunnen leiden

Het onderzoek van Dr. Liesi's, geconcentreerd op lange termijn, baseerde zich op een originele ontdekking door George Martin, PH D., vroeger wetenschappelijk directeur van het Nationale Instituut bij het Verouderen bij de Nationale Instituten van Gezondheid. Dr. Martin ontdekte als eerste de molecule bekend als laminin, waarvan KDI is afgeleid. Dr. Liesi identificeerde de rol van laminin in het zenuwstelsel en kon KDI van de grotere molecule isoleren. Na intensieve studie van zijn gevolgen in het centrale zenuwstelsel, begon zij het enorme therapeutische potentieel van KDI te erkennen.

"Eén van de prachtige dingen over dit is dat de ontdekkingen van Dr. Liesi's nu klaar zijn voor het prime time testen op patiënten. Wij moeten niet door een lange procedure van de drugontwikkeling gaan die 10 jaar zou kunnen vergen, "zei Dr. Martin. "Dit vertegenwoordigt een nieuwe benadering die zeer veelbelovend is, in het bijzonder omdat het snel zou kunnen toegepast en getest worden met een verscheidenheid van wanorde. De capaciteit om degeneratieve hersenenziekten en ruggemergverwondingen met een substantie te behandelen die natuurlijk in het lichaam voorkomt is revolutionair."

"Ik word opgewekt van het potentiële klinische gebruik van KDI en van het perspectief op het klinische testen," zei Dr. Victor Krauthamer, PH D., een vroegere onderzoekmedewerker van Dr. Liesi, die als onafhankelijke wetenschapper spreekt. Dr. Krauthamer ook is onderzoekwetenschapper bij het Beleid van het Voedsel en van de Drug van de V.S., Centrum voor Apparaten en Radiologische Gezondheid. "Als deze resultaten in verdere onderzoeken nog zullen bevestigd worden, en er een ware behandeling voor een verscheidenheid van momenteel onbehandelbare neurologische ziekten is, zou dit één van de grootste ontdekkingen kunnen zijn in het behandelen van neurologische voorwaarden in de laatste 50 jaar."

Dr. Liesi leidt haar huidig onderzoek in nauwe samenwerking met Johnnie B. Byrd, SR, het Centrum van Alzheimer & het Onderzoekinstituut in Tampa, Fla. Het Instituut Byrd wijdt zich aan het bevorderen en coördineren van onderzoek, evenals aan het ontwikkelen van nationale en internationale samenwerking. Het doel van deze productieve internationale samenwerking is om de onderzoekresultaten in praktische klinische toepassingen om te zetten, die zo vlug mogelijk, het begin van de ziekte uitstellen, en uiteindelijk vertragen of zelfs de vooruitgang van de ziekte stoppen. Bezoek www.floridaalz.org voor meer details over de aan de gang zijnde inspanningen van het Instituut Byrd.

De details van het onderzoek van Dr. Liesi's en verdere informatie vind je terug op www.brainlab.fi, een site verbonden aan de Universiteit van Helsinki. Deze Universiteit is één van de expertisecentra onder universiteiten in Europa, dat zich op wetenschappelijk onderzoek en onderzoekersonderwijs op hoog niveau concentreert. De resultaten van onderzoek en onderwijs aan de Universiteit worden wereldwijd toegejuicht.

Share