Een menselijke proteïne vertraagt ALS bij muizen

19-12-2007

Injecties van een proteïne dat zich in menselijke cellen en andere zoogdieren bevindt, verlengt het leven van muizen en vertraagt de verschijning van symptomen van ALS bij deze dieren, volgens onderzoeken gevoerd in de Verenigde Staten, die dinsdag gepubliceerd werden.

Onderzoekers van de Wake Forest University in North Carolina (zuid-oost) legden uit dat behandelingen met deze verbeterde proteïnen door thermische shock (Hsp70) de levensduurte van muizen met 10% verhoogde.

Bovendien, vertragen ze het verschijnen van symptomen van ALS veel langer dan Riluzole, de enige behandeling goedgekeurd door de Amerikaanse autoriteit van geneesmiddelen (FDA) voor deze ongeneeslijke degenererende neurologische aandoening.

Bij dit alles onderlijnen ze dat de Hsp70 proteïnen mogelijks de weg zouden kunnen openen voor een nieuwe aanpak voor de behandeling van deze ziekte, ook Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), de auteurs van deze werken waarschuwen dat de Hsp70 proteïne nog niet klaar is voor klinische testen bij mensen.

"Het gaat om een ander stukje van de puzzel dat verantwoordelijk is voor ALS, en de beste manier om ze te behandelen", legt David Gifondorwa uit, de hoofdauteur van de studie die verscheen in de Journal of Neuroscience van 28 november.

"Het is mogelijk dat op een dag een behandeling gebaseerd op deze ontdekking, deel kan uitmaken van een cocktail om de ziekte op verschillende fronten aan te vallen ", voegt hij toe.

De muizen die gebruikt werden door de onderzoekers van de faculteit geneeskunde van Wake Forest zijn genetisch gemodificeerd om drager te kunnen zijn van het genetische gebrek van 2 à 3% van de gevallen van ALS bij mensen.

Deze dieren zijn onderverdeeld in 3 groepen. De eerste werd behandeld met een placebo, de tweede met Riluzole en de derde met de Hsp70 proteïnen.

De proteïnen van de thermische shock worden vrijgelaten door de cellen om zich beter te beschermen tegen een bruuske verhoging van de omgevingstemperatuur.

ALS lokt de dood uit van motor neuronen die de spieren controleren. Twee types van deze zenuwcellen worden aangetast door deze ziekte, de zogenaamde superieure cellen bevinden zich in de hersenen en de hersenstam en de inferieure bevinden zich in het ruggenmerg, zo verzekeren ze de transmissie met de spieren.

De studie die dinsdag gepubliceerd werd, focust zich op de inferieure zenuwcellen.

De vorige onderzoeken hadden aangetoond dat de motor neuronen zich vóór hun dood losmaakten van de spieren.

ALS is een relatief veelvoorkomende neurologische ziekte, met een ongekende oorzaak en een zeer somber vooruitzicht. De ziekte komt bij beide geslachten voor, en haar voorkomen verhoogt bij de leeftijd hoger dan 40 jaar.

Bron: BELGA 

Vertaling: Joke Mulleners

Share