Unieke genvariant kan wijzen op aanleg voor spierziekte ALS

18-12-2007

(AFP) = Een internationaal onderzoeksteam heeft een variant van het gen DPP6 geïdentificeerd dat op een aanleg voor de spierziekte ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) kan wijzen. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

Voor het onderzoek werden 1.767 ALS -patiënten en 1.916 personen zonder de ziekte (de controlegroep) uit drie Europese landen en de VS onderzocht. Voor Europa ging het om mensen uit België, Nederland en Zweden. Daaruit bleek dat de Europese personen die een unieke variant van het DPP6-gen hebben 30 procent meer kans hebben om ALS te ontwikkelen.

ALS is een neuromusculaire, niet besmettelijke aandoening die in elke spiergroep kan beginnen en waarvan de oorzaak nog niet met zekerheid is vastgesteld. De ziekte is veelal binnen drie tot vijf jaar fataal en dit door verlamming van de ademhalingspieren of slikspieren, zo staat te lezen op de website van de ALS Liga.

Er bestaat erfelijke ALS, maar die vorm komt niet zo vaak voor. De genetische veranderingen die leiden tot de ziekte werden eerder al geïdentificeerd. Negentig procent van de ALS -gevallen is niet erfelijk. De oorzaken van deze vorm worden nog onderzocht.

Bron: BELGA

Share