Diagnose test een wereldpremière

26-11-2007

Het volgende werd geraporteerd in de Juli – Augustus editie van MND News, MND Association te Victoria, Australia.

Australische onderzoekers hebben de werelds eerste diagnosetest voor het Motor Neuron Dissease ontwikkeld. Hiermee hopen ze op een eventuele levensverlenging.

Tijdens de pijnloze test wordt een deel van de hersenen, de motor cortex genoemd, gestimuleerd door magnetische impulsen. Door het houden van een spiraal nabij het hoofd van de patient worden ongewilde bewegingen van de hand of het been gemaakt.

De techniek staat gekend als transcraniele magnetische stimulatie.

De neurowetenschapper Matthew Kiernan van de medische onderzoekseenheid van het Prince of Wales ziekenhuis te Sydney zei dat mensen met het motor neuron disease minder stimulatie nodig hebben om een hand of een been te bewegen dan mensen zonder de ziekte.

Hij zei zelfs dat het onderzoek onder andere aantoont dat patienten met het motor neuron disease een over-gevoeligheid hebben van de hersenen.

Uit de studie kan men besluiten dat het motor neuron disease begint in de motor cortex van de hersenen, waar de frontale en parietale lobben samenkomen, in plaats van in het ruggemerg of in de zenuwen van de arm of het been.

Professor Kiernan zei dat in 5 tot 10% van de gevallen, het motor neuron disease niet door de test vastgesteld werd. Hierbij zou het vooral gaan om patienten in een vergevorderd stadium waarbij de zenuwen helemaal niet meer functioneerden.

Rod Harris, CEO van het MNDA te Victoria beschreef aan het eind van dit rapport dat voor zover duidelijk is de test geen behandeling voor het MND is maar dat het gaat om een test dat een diagnostische indicator kan zijn

Bron:MND association 

Vertaling: Isabelle Vanrie

Share