Onderzoekers aan de Universiteit van Toronto ontwikkelen het eerste antilichaam dat de enige bekende oorzaak van ALS detecteert

07-05-2007

Hulpmiddel herkent mis gevouwen enzymen

(Door Arlene Clement)

Onderzoekers aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit van Toronto hebben het eerste antilichaam ontwikkeld dat de enige gekende oorzaak van Amyotrofische Laterale Sclerose detecteert.

ALS is een progressieve en gewoonlijk fatale neurologische aandoening die de zenuwen en spieren aantast. Actueel is er geen geneesmiddel of effectieve behandeling bekend. De laatste bevindingen, gepubliceerd in de online editie van Nature Medicine van 7 mei, zijn betekenisvol omdat zij ’s werelds eerste instrument verschaffen voor het herkennen van mis gevouwen samenstellingen van het enzym superoxide-dismutase-1 (SOD1). Mutaties in het gen dat codeert voor SOD1 veroorzaken ongeveer één tot twee procent van alle ALS gevallen.

“Dit antilichaam zal onderzoekers in staat stellen na te gaan of misvormd SOD1 betrokken is bij andere vormen van ALS,” zei professor Janice Robertson van het laboratorium geneeskunde en pathobiologie van de Canada Research Chair in de moleculaire mechanismen van ALS aan het Centre for Research in Neurodegenerative Diseases en een van de leidinggevende auteurs van de studie. “Dit is belangrijk ter bepaling of SOD1 relevant is in ALS gevallen die niet veroorzaakt zijn door mutaties in SOD1. Als dat het geval is, dan zou het antlichaam potentieel gebruikt kunnen worden in biomerk studies teneinde een vroegtijdiger diagnose van de aandoening te vergemakkelijken.”

Volgens professor Avi Chakrabartty van medische biofysica en biochemie en het Ontario Cancer Institute aan het University Health Network, hoofdauteur van de studie, opent het antilichaam, SOD1-exposed-dimer-interface antilichaam (SEDI-antilichaam) genoemd, ook de mogelijkheid om immuniseringstrategieën te ontwikkelen voor de behandeling van ALS, veroorzaakt door SOD1 mutaties. “Het SEDI antilichaam heeft ook zijn nut bij inspanningen in geneesmiddelenonderzoek ter identificatie van chemische chaperons, die het verkeerd vouwen van SOD1 in ALS voorkomen of reduceren, zei Chakrabartty.

Meer dan 114 mutaties werden geïdentificeerd en er is nog niet geweten hoe zoveel verschillende mutaties kunnen resulteren in dezelfde ziekte, terwijl de normale enzymatische functie van SOD1 niet wordt aangetast. Ongeveer 3.000 Canadezen leven actueel met ALS, die volledige verlamming teweegbrengt en gewoonlijk leidt tot de dood binnen twee tot vijf jaar.

Het onderzoek werd gefinancierd door het Neuromuscular Research Partnership van de Canadian Institutes of Health Research, de ALS Society of Canada en de Muscular Dystrophe Association of Canada, de ALS Association (U.S.), de Motor Neurone Disease Association (U.K.) en de Temerety Family Trust.

De studie zal gepubliceerd worden in de gedrukte versie van Nature Medicine van juni.

Bron: www.news.utoronto.ca

Vertaling: Hendrik Clara

Share