Cambria Biosciences krijgt de TREAT ALS beurs

12-01-2007

Biotechnologie bedrijf uit Boston werkt samen met Northwestern universiteit aan de zoektocht naar nieuwe, veilige en doeltreffende geneesmiddelen voor de behandeling van Amyotrofische Laterale Sclerose.

Roberta Friedman, Ph.D. Informatie Coordinator van het onderzoeksdepartement, ALS vereniging en Carol Zepp, Cambria Biosciences, LLC

Cambria Biosciences krijgt een beurs van de ALS Vereniging, die het onderzoek steunt naar nieuwe kandidaat geneesmiddelen voor de behandeling van Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS). Het doel van het onderzoeksinitiatief TREAT ALS (Translational Research Advancing Therapy for ALS), is goede ideeën versneld van de onderzoeksarena naar het klinisch onderzoek en de patiënt te brengen.

De TREAT ALS prijs is de tweede subsidie die de ALS vereniging aan Cambria toekent. Cambia onderzoekt duizenden laagmoleculaire stoffen op hun mogelijke werkzaamheid als ALS geneesmiddel. Dit onderzoek heeft een aantal beloftevolle aanknopingspunten opgeleverd. De hernieuwde steun zal door Dr. Donald Kirsch van Cambria en project teamleider van TREAT ALS en de Northwestern University laboratoria van professor Richard Morimoto,Ph.D. en Richard Silverman, Ph.D. gebruikt worden om de meest beloftevolle stoffen te bestuderen en te optimaliseren in cellulaire modellen voor ALS.

De onderzoeksbenadering van Cambria combineert de voorspellende kracht van laboratoriummodellen, die de fysiologie van de ziekte nabootsen, met de technologische voordelen van hoge doorvoer screening. Deze gecombineerde benadering geeft wetenschappers de kans om mogelijke therapieën te vinden, zonder enige voorkennis of veronderstelling van hoe de behandeling juist zou kunnen werken.

Het bedrijf gebruikt genetische modelsystemen met aandacht voor bestaande biologische systemen, die gemeenschappelijk zijn voor alle organismen, die het doelwit zijn van geneesmiddelen, en die gemakkelijk aan te passen zijn voor geautomatiseerde hoge doorvoer screening. De kerntechnologie van het bedrijf behelst ook een chemische bibliotheek met meer dan 50.000 geneesmiddelen, kleine moleculen en stoffen met een zenuwbeschermende werking in ziektemodellen.

“Met deze prijs kunnen we ons concentreren op stoffen die we vroeger vonden en kunnen we verdergaan met de optimalisatie ervan, om zo geneesmiddelen voor ALS te maken. “ zei Dr. Kirsch, Vice President van geneesmiddelenonderzoek bij Cambria.

Lucie Bruijn, vice president en wetenschapsdirecteur bij de ALS vereniging, merkte op dat de samenwerking tussen Cambria Biosciences en de Northwestern University een excellente stap voorwaarts is in het behalen van het TREAT ALS doel: een versneld onderzoek en klinisch testen van kandidaat geneesmiddelen.

“We zijn erg tevreden dat we deze zeer productieve samenwerking tussen Cambria Biosciences en Northwestern University mogen ondersteunen, we geloven dat dit een voorbeeld is van hoe toonaangevende academische en biotechnologische onderzoekers kunnen samenwerken om vernieuwende behandelingen voor ALS te ontdekken” , aldus Lucie Bruijn.

De test om geneesmiddelen te vinden voor ALS gebruikt een standaard cellijn die gelijkt op de menselijke zenuwcellen. Deze cellen, die ontwikkeld werden in Morimoto’s laboratorium, maken het mutante gen voor de koper-zink superoxide dismutase (SOD1) aan. Dit eiwit werd verantwoordelijk gevonden in vele gevallen van overerfbare ALS. Onderzoekers hebben vroeger al aangetoond dat mutant SOD1 niet goed gevouwen is en dat het de werking van motorneuronen verstoort. Met de steun van de TREAT ALS prijs, gebruikt Cambria haar expertise in hoge doorvoer screening om stoffen te identificeren die de cellulaire toxiciteit blokkeren, die gepaard gaat met een fout gevouwen SOD1 eiwit, en waarvan men denkt dat het uiteindelijk leidt tot het afsterven van het motorneuron bij ALS.

Deze verbindingen zouden de eigen mogelijkheid van de cel om beschadigde eiwitten te behandelen kunnen versterken. Dit zou kunnen doordat ze assisteren bij het degelijk opvouwen van het eiwit , een taak die uitgevoerd wordt door moleculen die “chaperons” worden genoemd of door te helpen verkeerdelijk gevouwen eiwitten naar de proteasomen te sturen, een afvalvernietiger binnenin de cellen. Het onderzoekslabo van Morimoto was essentieel voor het ophelderen van verschillende facetten van het cellulaire ‘chaperon en proteasome’ mechanisme.

Het samenwerkende team is nu volop bezig aan het verbeteren van de cellulaire activiteit van deze stoffen, een proces dat zal versneld worden door de bijdrage van Richard Silverman, een zeer erkend onderzoeker in de Medicinale Chemie. Silverman merkte op dat hij vooral aangemoedigd werd door het feit dat deze stoffen zo goed, of zelfs beter werken dan bestaande stoffen, en zonder de giftigheid die vroeger vaak een struikelblok was.

“Ik ben zeer onder de indruk van de vernieuwing en van de gunstige effectiviteit/toxiciteit verhoudingen die deze stoffen voorleggen en die zeer gunstig zijn vergeleken met andere uit mijn eraring.”

Het slagen van een van de beloftevolle samenstellingen in de eerste- en tweedelijns testen, uitgevoerd door deze samenwerking, zal leiden tot het verder testen van deze stof in een knaagdiermodel voor ALS. Kirsch’s team zal samen met de TREAT ALS geneesmiddelenstuurgroep de meest beloftevolle stoffen selecteren voor het onderzoek op proefdieren.

Bron: www.alsa.org

Vertaling: Ineke Fonteyn

Share