De handel in de ontwikkeling van geneesmiddelen staat op de rand van grote verandering

08-05-2008

Volgens een top wetenschapper van het Nationaal Gezondheids Instituut (NIH) die het programma van geneesmiddelonderzoek en -ontwikkeling helpt om te zetten, blijkt dat significante veranderingen van de ontdekking van geneesmiddelen en de huidige farmaceutische industrie zal verbeteren in de volgende 5 tot 10 jaar.

Volgens Christopher Austin, M.D., directeur van het NIH Chemical Genomics Center (NCGC), zouden zowel de industrie als de academische wereld een betere samenwerking in de ontdekking van geneesmiddelen verwelkomen zodat betere en efficientere resultaten voor een lagere financiele last verzekerd kunnen worden, dit in tegenstelling tot het onafhankelijk werken. “De verhoogde deelname van de publieke sector in de terapeutische ontwikkeling is een trent dat voordelen heeft voor de industrie, de academische wereld, het wetenschappelijk ontdekken en uiteindelijk het grote publiek”, zegt Dr. Austin.

Deze pogingen tot samenwerking werden bevorderd door onderzoekers, die van industrie naar academische wereld overgegaan zijn, om het gat te sluiten tussen vroegtijdig basisonderzoek en de identificatie van mogelijke geneesmiddelen voor een hele reeks van ziektes, dit vooral voor ziektes die minder overheersend zijn of waarvan het doel minder goed bevestigd is. De hoop is dat betere geneesmiddelen tot het behandelen van meerdere ziektes sneller ontwikkeld kunnen worden en minder duur zullen zijn dan voorheen.

Niet alleen is Dr.Austin een wetenschapper die wil dat zijn werk het leven van de zieken verbeterd, hij is ook een ex-farmaceutische industrie onderzoeker die jarenlang bij Merckx & Co. gewerkt heeft. Hierdoor begrijpt hij de business van de ontwikkeling van geneesmiddelen. Hij bestudeerde dat industrie- wetenschappers geforceerd zijn om te werken binnen een bereik van doelen en ziektes dat vastgelegd is door commerciele regelementen, regelementen die niet bestaan in de publieke sector. “Het werk dat we aan het NCGC uitvoeren is complementair aan dat wat de industrie doet – we werken voor 90% aan nieuwe doelen en ziektes, doelen en ziektes waar de industrie niet aan werkt. Nadien maken we onze gegevens publiek bekend, zodat alle wetenschappers, publiek en privaat, ze kunnen gebruiken ten einde de ontwikkeling van geneesmiddelen te bevorderen.

Marcie Glicksman, Ph.D., oud direkteur van vroegtijdige ontdekking en het laboratorium voor de ontdekking van geneesmiddelen aan de Harvard Neuro Discovery Center en 1 van de verschillende mede-voorstellers tijdens de SBS meeting, kwam ook van de industrie en heeft grote hoop voor de verbeterde samenwerking tussen “Big Pharma” en de academische wereld in de ontdekking van geneesmiddelen. “Onze missie aan Harvard is het ontwikkelen van nieuwe therapiën voor ziektes zonder ziekte-aanpassende behandelingen zoals Parkinson en Alzheimer, of de “verstote” ziektes zoals Huntington en Amyotrofische Laterale Sclerose. Er zijn minder patienten die lijden aan de “verstote” ziektes. De behandeling voor hen is geen biljioen dollar industrie, waardoor het veel moeilijker is om het te ontwikkelen in de industrie.”

Volgens Dr. Austin zegt Dr. Glicksman dat het gewoonweg veel te duur is voor de industrie om dit vroege stadium van onderzoek te leiden. Dit is waarom academische centra zo belangrijk zijn voor de toekomst van de ontdekking van geneesmiddelen voor ziektes die de industrie zelf niet aan kan.

Dr. Austin en Dr. Glicksman zullen over dit topic spreken tijdens een sessie tijdens het 14e Annual Conference & Exhibition of the Society for Biomolecular Sciences (SBS) van 6-10 April in het America’s Center in St. Louis.

Vertaling: Isabel Van Rie

Bron: ALS Independence

Share