VS keurt gebruik embryonale stamcellen goed

17-12-2009

Dertien embryonale stamcellijnen werden vandaag goedgekeurd voor gebruik door een team van Amerikaanse onderzoekers die door de overheid gesubsidieerd worden. Dit is een eerste stap in het nieuwe stamcelbeleid dat president Barack Obama in maart uiteenzette.

Ethisch verantwoord

"Deze stamcellijnen zijn afkomstig van embryo's die op een ethisch verantwoorde manier werden geschonken", vertelt Francis Collins, directeur van het Nationaal Gezondheidsinstituut (NIH). "We onderzoeken nu nog meer lijnen en verwachten dat de lijst zal uitgebreid worden."

Uit menselijke embryo's

Deze lijnen werden ontwikkeld uit stamcellen van menselijke embryo's en kunnen onbepaalde tijd in leven gehouden worden in een oplossing. Ze kunnen op hun beurt omgevormd worden tot zowat 200 celtypes in het lichaam.

Het Children's Hospital in Boston ontwikkelde elf van de goedgekeurde lijnen, de Rockefeller University de andere twee. Er zijn nog 96 andere lijnen in het NIH voor onderzoek.

In maart gooide Obama het politieke roer op het vlak van stamcelonderzoek helemaal om door overheidsfinanciering mogelijk te maken. Dat was niet het geval in de acht Bush-jaren.

Bron: De Morgen

Share