Wetenschappers van de Michigan Technological University identificeren genen die verband houden met ALS

07-10-2009

Onderzoekers van de Michigan Technological University hebben drie genen ontdekt die verband houden met de meest voorkomende vorm van Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS).

Professor Shuanglin Zhang leidt het team van wiskundigen dat die genen isoleerden van vele duizenden verspreid over het menselijke DNA. Hij merkte op dat hun ontdekking niet het einde van ALS betekent, maar het kan wetenschappers wel waardevolle aanwijzingen bieden bij het zoeken naar genezing.

Het kan niet te vroeg komen. Zhang kreeg de eerste symptomen van de ziekte zelf vier jaar geleden. Hij krijgt nu ondersteuning van zijn ademhaling door middel van een respirator en werkt thuis met de hulp van een onderzoeksassistent en zijn vrouw, Qiuying Sha, een assistent professor en lid van zijn onderzoeksteam.

“Ik vond het zeer dringend dat deze genen voor ALS gevonden zouden worden”, zei hij.

“Het is zeer leuk werk”, zei Xiaofeng Zhu, een professor epidemiologie verbonden aan de Case Western Reserve University’s School of Medicine. “Het is een grote uitdaging om deze genen voor complexe aandoeningen in kaart te brengen, dit terwijl vele statistische methoden zijn ontwikkeld waarvan de meeste niet goed werken in de praktijk“. Zhang’s groep heeft een methode ontwikkeld om genen te ontdekken en gen-gen interactie op te sporen bij complexe aandoeningen en heeft bewezen dat het werkt.

“Hun bevindingen zullen moeten worden bevestigd door andere onderzoekers, maar ik denk dat dit zeer nuttig zal zijn voor de onderzoekers die proberen genen te vinden voor onderliggende complexe ziektes zoals ALS”, zei Zhu.

Volgens de ALS Association hebben slechts 10 procent van de patiënten familiale ALS, een directe erfelijke vorm van de meestal fatale neuromusculaire aandoening. De overige 90 procent, met inbegrip van Zhang, krijgen de diagnose van de sporadische vorm van de ziekte. Hoewel wetenschappers al lang een vermoeden hebben dat genetica een rol speelt bij sporadische ALS hebben ze geen bewijs om het te ondersteunen, althans tot nu toe.

Iedereen heeft de drie genen in kwestie. Maar bij mensen met sporadische ALS verschillen ze van mensen die geen ALS hebben.

De wiskundigen waren niet verbaasd wanneer ze de plaats van de genen opspoorden en ontdekten. “Iedereen heeft 23 chromosomen, en de drie genen op chromosomen 2, 4 en 10 interageren”, verklaarde Sha. “Als je de combinatie van de drie genen hebt loop je een hoog risico op het ontwikkelen van de ziekte”.

“Het is echt spannend, vooral omdat mijn man de sporadische ALS heeft”, voegt ze eraan toe. “Misschien vinden ze een behandeling door het blokkeren van de genen”.

Volgens de ALS Association hebben ongeveer 30.000 Amerikanen ALS en krijgen 5.600 nieuwe gevallen elk jaar de diagnose. De ziekte vernietigt de zenuwen in de hersenstam en het ruggenmerg die controle heeft over elke vrijwillige beweging. Uiteindelijk zal dit leiden tot volledige verlamming.

Zhang’ s team gebruikte een nieuwe statistische methode om de genetische codes van 547 personen te analyseren, 276 met sporadische ALS en 271 zonder. Hun methode, een twee-positie interactie analyse aanpak, laat de onderzoekers toe om meerdere genen te identificeren en deze te linken aan gecompliceerde ziektes.

De gegevens die geanalyseerd werden zijn verstrekt door het National Institute of Neurological Disorders and Stroke (MINDS) Human Genetics Resource Center aan het Coriell Institute (http://ccr.coriell.org/ninds), een door de overheid gefinancierde“ bank ”of opslagplaats van menselijke cellen, DNA monsters, klinische gegevens en andere informatie die bedoeld is om het onderzoek te versnellen naar de genetica die in verband staat met aandoeningen van het zenuwstelsel.

“Het liefst zouden we onze resultaten bevestigen in een tweede databank, maar we hebben er geen beschikbaar”, zegt Sha.

ALS is niet de eerste situatie die we hebben aangepakt. Met de hulp van gegevens die werden verstrekt door de University of Cambridge, hebben Zhang, Sha en hun collega’s 11 genen kunnen identificeren die verband houden met type 2 diabetes die epidemische proporties heeft bereikt in de V.S.

Het team hoopt dat hun methoden kunnen dienen voor andere medische aandoeningen, het werd echter belemmerd door het ontbreken van genetische informatie. De meeste gegevens zijn niet vrij beschikbaar voor onderzoekers. Zhang ontdekte onverwacht gegevens over de ALS databank terwijl hij de website van de ALS Association bezocht op zoek naar informatie over zijn toestand.

“Helaas hebben we geen toegang tot meer databanken”, zei Sha, “Als dat mogelijk was konden we nog meer ziektes analyseren”.

##### ##### #####

Hun werk wordt gefinancierd door een subsidie van de National Institutes of Health. Een papieren detaillering van hun werk, “Genome-wide Association Reveals Three SNPs Associated with Sporadic Amyotrophic Lateral Sclerosis through a Two-locus Analysis”, is gepubliceerd in het open access journal BMC Medical Genetics at.

Naast Zhang en Sha zijn er nog andere wetenschappers zoals Zhaogong Zhang van de Michigan Technological University en Jennifer Schymick en Bryan Traynor van de National Institutes of Health.

Vertaling: Jan Van der Veken

Bron: Science Daily 

Share