Isis, Genzyme gebruiken Antisense om te komen waar vele geneesmiddelen niet geraken

07-10-2009

Dokters kunnen niet veel doen voor patiënten met een zeldzame, agressieve vorm van ALS, ook niet nu onderzoekers er op vertrouwen dat ze de genetische oorzaak hebben aangewezen. Maar nu, met de hulp van een slim hulpmiddel, dat verondersteld wordt RNA-tot zwijgen brengende geneesmiddelen af te leveren waar ze vroeger niet konden geraken, is Carlsbad, in Californië gevestigde Isis Pharmaceuticals, hoopvol dat het een nieuwe weg zou kunnen gevonden hebben om de dodelijke neurodegeneratieve aandoening te behandelen.

Deze behandeling, ISIS-SOD1RX, waarop het Cambridge, MA-gebaseerde Genzyme een optie heeft om die mee te ontwikkelen, wordt voorbereid voor zijn eerste klinische test later dit jaar voor patiënten met een agressieve vorm van Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS). De behandeling gebruikt de typische Isis aanpak, gekend als antisense, waarbij het geneesmiddel ontworpen wordt om het zwijgen op te leggen aan het RNA dat de productie van ziekteveroorzakende proteïnen toelaat.

De behandeling zou ook een weg kunnen banen voor een nieuwe wijze van leveren van antisense geneesmiddelen voor een klasse van neurologische aandoeningen met inbegrip van ALS, ziekte van Parkinson en van Huntington. De afleveringstheorie is wetenschappelijk interessant en verwekt grote potentiële zakenimplicaties voor ISIS (NASDAQ: ISIS).

Isis is nooit in staat geweest deze majeure aandoeningen aan te pakken omdat antisensemoleculen te groot zijn om de bloed-brein barrière te kunnen passeren indien geleverd door conventionele onderhuidse injectie, die het geneesmiddel toelaat te circuleren doorheen het hele lichaam. Om dit probleem te omzeilen ontwikkelde Isis een gereformuleerde versie die kon afgeleverd worden door infusie via een aftappingsapparaatje thv de ruggegraat. Als deze techniek werkt in de aankomende test dan zou hij een potentiële nieuwe benadering kunnen bieden voor een ondergroep van patiënten met ALS, dewelke gediagnosticeerd wordt bij een totaal van 5.600 nieuwe patiënten per jaar in de Verenigde Staten.

“Wij benaderen een patiëntenpopulatie zonder andere therapieën, en het is een agressieve vorm van de aandoening met een levensverwachting van minder dan een jaar” zei Frank Bennett, Isis’ senior vice president van onderzoek. “Wat mij opwindt is dat we een gelegenheid hebben om deze patiënten te helpen. We zijn optimistisch.”

Deze vorm van ALS wordt beschouwd als een goede test voor de nieuwe afleveringstechnologie omdat zij overproductie betreft van een specifieke proteïne genoemd Superoxide dismutase1, dewelke toxisch kan zijn voor het centraal zenuwstelsel, zegt Bennett. Een traditioneel klein-molecule geneesmiddel zou niet echt werken als het gemaakt werd om te binden met dit enzyme, zegt hij. Isis gelooft dat antisense beter zal werken omdat het de eerste plaats de overproductie van de proteïne zal stoppen.

Tot op heden was het afleveren de grootste uitdaging. Isis onderzoekers hebben gewerkt aan een nieuwe formulering die in tandem kan gebruikt worden met nieuwe spinale infusie afleveringstechnieken van bedrijven als Medtronic (NYSE: MDT), Johnson & Johnson’s Codman division, en Inset Technologies. De nieuwe hulpmiddelen werden ontworpen om een trage stabiele infusie van geneesmiddelen tegen pijn en spasticiteit toe te laten, zegt Bennett. Het is mogelijk dat patiënten jarenlang aan zulk system kunnen blijven, ofwel continue infusies krijgend, of mogelijks intermittente aan-uit cycli.

Als de Isis behandeling zijn doelen van veilige aflevering van antisense medicatie aan de hersenen bereikt dan zou het een precedent kunnen scheppen voor een paar andere afleverings-uitdagende neurologische geneesmiddelen in de pijplijn voor Huntington’s en Parkinson’s, zegt Bennett. Die programma’s, die actueel nog niet de fase van klinische testing hebben bereikt, worden gefinancierd door een paar goed bekende patiënten pleitgroepen, het Cure Huntington’s Disease Initiatief, en de Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research. Uiteraard zouden de financiële vooruitzichten van het ontwikkelen van medicatie voor deze meer voorkomende aandoeningen leiden tot grotere financiële beloningen voor Isis als bedrijf.

Ondanks het optimisme van Isis klonk Bennett alsof hij nog niet te veel wou wegdromen, en hij beklemtoonde dat al deze programma’s nog steeds in vroege ontwikkelingsstadia zitten: “We houden onze vingers gekruist,” zegt hij.

Vertaling: Hendrik Clara

Bron: ALS Independence

Share