Groeihormoon kan spieren opbouwen bij ouderen

07-08-2009

Volgens een Britse studie kregen ouderen die oefeningen deden en het groeihormoon gekend als "mechano growth factor" (MGF) ontvingen, een toename van de spiermassa.

De resultaten suggereren dat MGF zou kunnen helpen bij het behandelen van leeftijdsgebonden verlies van spierkracht, wat verhoogde fragiliteit veroorzaakt, zei Dr. Geoff Goldspink van de Royal Free and University College Medical School, die studiebevindingen voorstelde op 1 juli op de jaarlijkse bijeenkomst van de Society of Experimental Biology in Glasgow, Schotland.

Het groeihormoon zou ook de patiënt kunnen helpen die geen intensieve oefeningen kan doen omwille van ziekten zoals musculaire dystrofie, Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), nieraandoeningen of kanker. MGF zou zelfs kunnen helpen bij het vertragen van spierverlies bij astronauten die lange uren spenderen in gewichtsloze toestand tijdens een ruimtereis.

MGF, dat op natuurlijke wijze wordt geproduceerd wanneer spieren belast worden tijdens oefening, activeert stamcellen die al aanwezig zijn in het spierweefsel, legde Goldspink uit. Eens geactiveerd beginnen de stamcellen te splitsen en creëren ze bijkomende spiervezels die de omvang en de kracht van de spier doen toenemen.

De hoeveelheid MGF vermindert met de leeftijd. Dat, tezamen met het gebrek aan intense spieractiviteit, kan spierverlies veroorzaken bij de ouderen. Terwijl behandeling met MGF voordeel zou kunnen verschaffen in zulke gevallen, “is de keerzijde dat MGF een groot dopingpotentieel heeft bij sporten,” voegde Goldspink toe.

"Een synthetische versie is reeds beschikbaar via het internet, en alhoewel het vrij duur is wordt verwacht dat nieuwe technologieën de prijs naar omlaag zullen halen om het vergelijkbaar te maken aan die van menselijke insuline,” zei hij.

Vertaling: Hendrik Clara

Bron: ALS Independence

Share