Nieuwe studie toont dat een instantie de spiersterkte, en grootte kan verbeteren bij ALS modellen

06-08-2009

Nieuw werk breidt de ondersteuning uit aan het principe van lopende menselijke testen.

Het is geen genezing. Maar een nieuwe tactiek om de levenskwaliteit van ALS-patiënten te verbeteren – één die het afsterven van spieren en het verlies van sterkte aanzienlijk vertraagt – gaat een stap verder in the therapeutische pijplijn, dankzij een basisleggende gezamenlijke studie van het Packard Center en een farmaceutisch bedrijf.

Het werk helpt de klinische testen ondersteunen die onderweg zijn.

In een nieuwe studie, ontdekten een onderzoeksteam onder leiding van de Packard wetenschappers Brett Morrison en Kathryn Wagner aan Johns Hopkins en ook industrieonderzoekers van Acceleron Pharma in Massachusetts, dat het injecteren van ALS-muizen met een instantie die de eigen remmen van het lichaam tegengaat op de spiergroei, de spieren duidelijk groter en sterker maakt, ofwel vóór ofwel nadat de ziektesymptomen optreden.

"Wat we doen voorkomt geen motor neuron verlies,” zegt Morrison. “Maar het laat aan bestaande muis neuronen toe om de spieren te versterken die groter en sterker worden. Het compenseert, echt. Et het lijkt de verslechtering van het dier langer te verbergen"

Het werk werd gerapporteerd in een recente uitgave van Experimental Neurology.

In de studie werden SOD1 muizen die een type ALS imiteren bij mensen geïnjecteerd met een muisversie van een oplosbare proteïne genaamd ACE031. De proteïne is een rode haring van soorten, ontwikkeld om natuurlijke molecules aan te trekken zoals myostatine en om hun ervan te weerhouden van hun normale spierdoelen te bereiken. Myostatine en zijn verwanten zijn een deel van het interne controle en evenwichtssysteem. De rol van de molecules is om de spiergroei te overheersen.

Door myostatine tezamen te houden, is het lichaam vrij om het spierweefsel terug op te bouwen.

En hoewel het vertragen van spierafbraak de dood niet voorkomt, lijkt de waarde van dat te doen hoe langer hoe belangrijker om de levenskwaliteit bij patiënten te bewaren. Spieren zijn belangrijke spelers in het energie metabolisme alsook in de beweging.

In het eerste deel van de studie, kregen ALS-muizen knaagdier ACE031 zowat 20 dagen voor de symptomen gewoonlijk verschijnen. Hun lichaamsgewicht werd zwaarder en bleef op dat niveau tot het dier stierf. ‘Opmerkelijk genoeg wonnen de dieren in aan sterkte gedurende bepaalde tijd nadat de symptomen optraden,’ zegt Morrison. Dat is een periode dat de kracht begint te vervallen in hun niet behandelde muiscollega’s. Testmuizen waren 35 percent sterker. Naar het einde van hun leven toe, daarentegen, ging die kracht aan een ietwat sneller tempo achteruit dan bij controle dieren – wat je zou kunnen verwachten wanneer het aantal motor neuronen die grotere spieren contacteren zakken tot voorbij een bepaald punt.

Voor dieren die geïnjecteerd werden net voordat hun symptomen beginnen, lijken deze cijfers op het eerste zicht minder indrukwekkend, zegt Morrison: de spiersterke is maar 7 percent groter dan in onbehandelde muizen.

“Maar dit betekend dat ACE031 in staat was om het initiële verlies van kracht om te keren en het zelfs nog kon verhogen."

De timing van de studie is bijzonder goed, zeggen de wetenschappers omdat ze komt terwijl Acceleron juist hun eerste reeks Fase 1 testen van menselijke ACE031 afrond bij gezonde, menselijke onderwerpen. De fase 1 testen zijn ontwikkeld om aan te doen of een behandeling veilig is en of mensen de dosering van de test verdragen. Jas Seehar, CSO van Acceleron Pharma rapporteerde op de Parent Project Muscular Dystrophy vergadering in juni in Atlanta dat ACE031 niet giftig was en goed verdragen werd.

"Verder,” zegt Wanger, “hoewel de fase 10 testen zelfs niet ontwikkeld waren om aan te tonen of een instantie effectief werkt, rapporteerde het bedrijf een aangetoonde verhoging in spiermassa door één enkele ACE031 injectie. Dat lijkt op de eerste definitieve demonstratie dat het toebrengen van myostatine met een medicijn de spiermassa bij mensen kan verhogen.’

Nieuwe aspecten van de fase 1 testen van Acceleron starten dit jaar.

ACE031 is een menselijke aangemaakt molecule wiens “businessdoel” is de proteïne receptor, gevonden in spieren, voor myostatine en zijn verwanten. Het heeft een ander deel, deel van een natuurlijk antilichaam dat de molecule oplosbaar houdt en het voorkomt van snel te verslechteren.

Kathryn Wagner werkt aan de The Johns Hopkins School of Medicine en het Kennedy Krieger Institute. De Hopkins onderzoekers hebben geen financieel belang in Acceleron Pharma.

Andere onderzoekers omvatten Leigh Warsing, Berverlie Ting en Elizabeth Colantuoni van Johns Hopkins. Acceleron onderzoekers omvatten Jennifer Lachley, Abigail Pullen, Kathryn Underwood, Ravinda Kumar, Dianne Sako, Asya Grinberg, Vicki Wong en Jasbir Seehra.

Bovenop de steun van het Packard Center, kwam er ook studie financiering van de Passano Foundation, de Muscular Dystrophy Association en Acceleron Pharma, Inc.

Vertaling: Joke Mulleners

Bron: ALS Independence

Share